Har du rätt lön?

Publicerad 30 januari 2018, kl 15:50

Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

En av de viktigaste faktorerna för din löneutveckling är ditt värde för arbetsgivaren. Hur du presterar på jobbet bör också avspegla sig i lönekuvertet. Därför är det självklart viktigt att lyfta fram vad du åstadkommit på lönesamtalet.

Det är också en fördel att veta vad andra tjänar. På unionen.se går det att se marknadslönerna för ett stort antal yrken. Lönerna redovisas i ett spann som i många fall är ganska brett. Var just du bör hamna hänger bland annat samman med din erfarenhet, om det är brist på din kompetens i din del av landet och dina prestationer på jobbet.

Marknadslöner 2017:

Annonssäljare: 29 000-32 500 kronor.

Besiktningstekniker: (fordon) 26 500 - 33 200 kronor.

Drifttekniker: 35 000 - 42 500 kronor.

Ekonomer: 29 000 - 37 000 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 38 000 kronor och uppåt.

HR-specialister: 34 000 - 41 700 kronor.

Informatör (kommunikatör): 30 500 - 42 500 kronor.

Inköpare: 32 000 - 39 000 kronor.

IT-arkitekter: 43 000 - 52 000 kronor.

Konstruktör (ingenjör): 38 000 - 53 000 kronor.

Kundtjänst och support: 24 500 - 31 500 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 31 500 - 39 000 kronor.

Marknadsförare: 38 000 kronor och uppåt.

Projektledare IT: 35 000 - 51 000 kronor vid mindre IT-projekt eller delprojekt. Vid multipla IT-projekt och huvudansvar för utvecklings- och förvaltningsprojekt 40 000 - 65 000.

Tandsköterska: 24 500 - 29 000 kronor.

Telefonister: 22 500 - 28 000 kronor.

Webbredaktörer: 27 000 - 33 000.

Borde du tjäna mer? Gör så här:

 • Undersök hur du ligger till jämfört med andra. Använd dig av de hjälpmedel som finns på unionen.se, som redovisning av marknadslöner och den så kallade löneratorn (loneratorn.se). Som medlem går det också att boka personlig lönecoach inför lönesamtalet.
 • Ta reda på vilka faktorer som påverkar din lön mest. De flesta företag har lönekriterier. De flesta chefer vet mindre om vad medarbetarna har genomfört under året än vad medarbetarna tror.
 • Fundera på om din låga lön kan bero på osakliga löneskillnader på grund av kön. Du kan ställa frågan om det gjorts en lönekartläggning på företaget och om du kan få del av den. Arbetsgivaren är skyldig att göra en lönekartläggning varje år. Hittas osakliga löneskillnader ska de rättas till.
 • Har du kommit in på för låg lön? Unionen anser att den eftersläpningen bör åtgärdas genom att arbetsgivaren skjuter till extra pengar utöver lönepotten.
 • Gå samman med dina arbetskamrater och starta en öppen löneklubb där alla kan se varandras löner. Då blir det svårare för arbetsgivaren att spela ut er mot varandra.
 • Om ni inte redan har en – starta fackklubb. Då tvingas arbetsgivaren motivera varför vissa löner höjs mer än andra.
 • Och kanske viktigast av allt: lönerna regleras i avtal. Utan kollektivavtal finns exempelvis ingen rätt till årlig lönehöjning och inga lägstalöner.
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Brist på kompetens kan ge högre löner

  Arbetskraftsbristen i Stockholm är rekordhög. För dem med rätt kompetens kan det leda till högre löner och bättre villkor. Och i bästa fall kan det ge även svagare grupper chans att ta sig in på arbetsmarknaden, tror Göran Zettergren på TCO.

 • Läs även...

  Hög efterfrågan på systemutvecklare

  Är du en fena på datorer? Grattis, arbetsmarknaden vill ha dig. Men receptionister och sekreterare får det kämpigare framöver.

 • Läs även...

  Jobb i batterifabrik välkomnas av Unionen

  Västerås och Skellefteå drog vinstlotterna när Northvolt beslutade sig för var de ska lägga sin batteritillverkning. Medan huvudfabriken hamnar i Skellefteå, vilket beräknas ge mellan 2 000 och 2 500 jobb, förläggs utvecklingen till Västerås.

 • Läs även...

  Fler nyanlända får jobb genom snabbspår

  Flera arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Samtidigt har många nyanlända svårt att få jobb. Nu försöker Arbetsförmedlingen sammanföra grupperna med hjälp av olika snabbspår. Fast särskilt snabbt går det inte.

 • Läs även...

  Företag struntar i att granska orättvisa löner

  En fjärdedel av företagen gör inte någon lönekartläggning – trots att de därmed bryter mot lagen. Det visar en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Många företag bryter mot lagen

  Fyra av tio företag bryter mot lagen om årlig lönekartläggning, visar Unionens nya undersökning som bygger på svar från förbundets klubbar. Ett företag som lever upp till kraven i lagen är verktygstillverkaren Pressmaster i Älvdalen.

 • Läs även...

  Nekades få ut provision – stämde arbetsgivaren

  Att stämma sin arbetsgivare i domstol tar tid och kraft och kan kännas läskigt. Men när Margit Mattsson inte fick ut sin lön tvekade hon inte.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.