Annons
 • Foto: Colourbox

Har du rätt lön?

Publicerad 30 januari 2018, kl 15:50

Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

En av de viktigaste faktorerna för din löneutveckling är ditt värde för arbetsgivaren. Hur du presterar på jobbet bör också avspegla sig i lönekuvertet. Därför är det självklart viktigt att lyfta fram vad du åstadkommit på lönesamtalet.

Det är också en fördel att veta vad andra tjänar. På unionen.se går det att se marknadslönerna för ett stort antal yrken. Lönerna redovisas i ett spann som i många fall är ganska brett. Var just du bör hamna hänger bland annat samman med din erfarenhet, om det är brist på din kompetens i din del av landet och dina prestationer på jobbet.

Marknadslöner 2017:

Annonssäljare: 29 000-32 500 kronor.

Besiktningstekniker: (fordon) 26 500 - 33 200 kronor.

Drifttekniker: 35 000 - 42 500 kronor.

Ekonomer: 29 000 - 37 000 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 38 000 kronor och uppåt.

HR-specialister: 34 000 - 41 700 kronor.

Informatör (kommunikatör): 30 500 - 42 500 kronor.

Inköpare: 32 000 - 39 000 kronor.

IT-arkitekter: 43 000 - 52 000 kronor.

Konstruktör (ingenjör): 38 000 - 53 000 kronor.

Kundtjänst och support: 24 500 - 31 500 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå 31 500 - 39 000 kronor.

Marknadsförare: 38 000 kronor och uppåt.

Projektledare IT: 35 000 - 51 000 kronor vid mindre IT-projekt eller delprojekt. Vid multipla IT-projekt och huvudansvar för utvecklings- och förvaltningsprojekt 40 000 - 65 000.

Tandsköterska: 24 500 - 29 000 kronor.

Telefonister: 22 500 - 28 000 kronor.

Webbredaktörer: 27 000 - 33 000.

Borde du tjäna mer? Gör så här:

 • Undersök hur du ligger till jämfört med andra. Använd dig av de hjälpmedel som finns på unionen.se, som redovisning av marknadslöner och den så kallade löneratorn (loneratorn.se). Som medlem går det också att boka personlig lönecoach inför lönesamtalet.
 • Ta reda på vilka faktorer som påverkar din lön mest. De flesta företag har lönekriterier. De flesta chefer vet mindre om vad medarbetarna har genomfört under året än vad medarbetarna tror.
 • Fundera på om din låga lön kan bero på osakliga löneskillnader på grund av kön. Du kan ställa frågan om det gjorts en lönekartläggning på företaget och om du kan få del av den. Arbetsgivaren är skyldig att göra en lönekartläggning varje år. Hittas osakliga löneskillnader ska de rättas till.
 • Har du kommit in på för låg lön? Unionen anser att den eftersläpningen bör åtgärdas genom att arbetsgivaren skjuter till extra pengar utöver lönepotten.
 • Gå samman med dina arbetskamrater och starta en öppen löneklubb där alla kan se varandras löner. Då blir det svårare för arbetsgivaren att spela ut er mot varandra.
 • Om ni inte redan har en – starta fackklubb. Då tvingas arbetsgivaren motivera varför vissa löner höjs mer än andra.
 • Och kanske viktigast av allt: lönerna regleras i avtal. Utan kollektivavtal finns exempelvis ingen rätt till årlig lönehöjning och inga lägstalöner.
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Här finns höstens jobb

  Den stekheta arbetsmarknaden håller i sig. Inom tre av fyra yrken finns extra goda chanser att få jobb enligt Arbetsförmedlingen.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Högre löneökningar för att nå inflationsmål

  I en ny rapport spår Konjunkturinstitutet, KI, att de nya löneavtalen som börjar gälla nästa år kommer att hamna i nivå med de förra. Men för att nå inflationsmålet krävs egentligen högre löneökningar, menar KI.

 • Läs även...

  Så mycket ökar lönerna

  2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.