Annons
Annons

Har du rätt lön? Kolla själv

Publicerad 24 maj 2016, kl 14:49

Nu finns den kanske bästa hjälpen inför löneförhandlingen. Unionens nättjänst löneratorn berättar vad som är en rimlig nivå i ditt yrke.

Innan det är dags att prata lönehöjning med arbetsgivaren är det bra att veta i vilket spann lönerna ligger. Säg att du till exempel är innesäljare med fem år i yrket. Beroende på arbetets svårighetsgrad, din duglighet och ett antal andra parametrar skulle lönen hamna på mellan 28 500 och 31 500 kronor enligt löneratorn.

Men man bör komma ihåg att löneratorn bara visar vad som är en rimlig nivå och inte säger exakt vad du ska ha. Dessutom ger den en insyn i vilka faktorer som påverkar lönen. Här hittar du löner för ett drygt hundratal yrken.

På löneratorn kan du även få svar på ett antal mer eller mindre vanliga frågor kring lön. Det finns dessutom möjlighet att träna inför det kommande lönesamtalet. Vad svarar du om arbetsgivaren påpekar att verksamheten går dåligt och att du därför inte kan förvänta dig så mycket? Att du förstår och är nöjd med det du får? Eller att du presterat bäst av alla och bör få en rejäl höjning?

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Replik: Märket ger mer pengar i plånboken - för alla

  Att det är industrin som sätter Märket betyder inte att andra branscher är mindre viktiga. Och att kalla arbetet som bedrivs med lönekartläggningar för ett "spel för galleriet" är respektlöst mot det arbete som klubbarna gör, skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder.

 • Läs även...

  Debatt: Staten subventionerar uppsägningar

  Det var ett misstag att låta korttidsarbete användas under uppsägningstid. Det kommer att kosta både staten och den enskilde flera gånger om, skriver debattören Carina Sisell.

 • Läs även...

  7 tips inför lönesamtalet

  Sedan fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om lönenivån är det nu dags för övriga branscher. Därefter sätts lönerna lokalt ute på företagen. Men i år kan lönesamtalen bli annorlunda då många av oss jobbat på distans. Här är sju tips på vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Replik: Unionen missar bollen

  Att kategoriskt säga nej till att se över Märket är anmärkningsvärt. Och att hänvisa till lönekartläggningar som bevis på att man jobbar för jämställdhet är ett spel för galleriet – många företag gör dem inte, skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Debatt: Slopa ungdomslönerna!

  Ungdomslöner är lönedumpande och ovärdiga. Unionen borde därför kämpa för att få bort dem ur avtalen, skriver Arvid Taawo, som jobbar på callcenter.

 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  De fick lön utan att jobba

  Få lön utan att lyfta ett finger? Då och då lurar anställda sina arbetsgivare att de jobbar när de i själva verket inte gör någonting. Här är några exempel!

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Vilket techbolag har högst löner?

  Den som jobbar för Google i Sverige kan räkna med hög lön. Den genomsnittliga månadslönen förra året var 141 404 kronor. Även Facebook och Spotify betalar ut höga löner.