Annons
Annons

Har du rätt lön? Kolla själv

Publicerad 24 maj 2016, kl 14:49

Nu finns den kanske bästa hjälpen inför löneförhandlingen. Unionens nättjänst löneratorn berättar vad som är en rimlig nivå i ditt yrke.

Innan det är dags att prata lönehöjning med arbetsgivaren är det bra att veta i vilket spann lönerna ligger. Säg att du till exempel är innesäljare med fem år i yrket. Beroende på arbetets svårighetsgrad, din duglighet och ett antal andra parametrar skulle lönen hamna på mellan 28 500 och 31 500 kronor enligt löneratorn.

Men man bör komma ihåg att löneratorn bara visar vad som är en rimlig nivå och inte säger exakt vad du ska ha. Dessutom ger den en insyn i vilka faktorer som påverkar lönen. Här hittar du löner för ett drygt hundratal yrken.

På löneratorn kan du även få svar på ett antal mer eller mindre vanliga frågor kring lön. Det finns dessutom möjlighet att träna inför det kommande lönesamtalet. Vad svarar du om arbetsgivaren påpekar att verksamheten går dåligt och att du därför inte kan förvänta dig så mycket? Att du förstår och är nöjd med det du får? Eller att du presterat bäst av alla och bör få en rejäl höjning?

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Staten subventionerar uppsägningar

  Det var ett misstag att låta korttidsarbete användas under uppsägningstid. Det kommer att kosta både staten och den enskilde flera gånger om, skriver debattören Carina Sisell.

 • Läs även...

  7 tips inför lönesamtalet

  Sedan fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om lönenivån är det nu dags för övriga branscher. Därefter sätts lönerna lokalt ute på företagen. Men i år kan lönesamtalen bli annorlunda då många av oss jobbat på distans. Här är sju tips på vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  IT fortsatt hett 2025

  Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

 • Läs även...

  Debatt: Slopa ungdomslönerna!

  Ungdomslöner är lönedumpande och ovärdiga. Unionen borde därför kämpa för att få bort dem ur avtalen, skriver Arvid Taawo, som jobbar på callcenter.

 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Arbetsgivare får statligt stöd trots uppsägningar

  Arbetsgivare kan få statligt stöd för att permittera anställda – trots att de redan blivit uppsagda. Ett systemfel anser Unionen, som menar att korttidsarbete ska användas för att undvika att anställda blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.