Annons
 • Foto: Fredrik Stehn

Här får du jobba när du vill

Publicerad 15 november 2017, kl 10:54

Det finns inget självändamål med att jobba 9–17. Det viktiga är att man når resultat – inte när det sker. Det insåg man på Invise. Här bestämmer du själv när du vill arbeta.

När vi träffar bolagets vd och medgrundare Camilla Agardh på kontoret i Stockholm är hon tydlig med att fria arbetstider är bra affärsmässigt samtidigt som det ger medarbetarna möjlighet att själva planera sin tid och därmed må bättre.

– Det går ofta hand i hand. Mår våra medarbetare bra och jobbar när de är som effektivast når också bolaget bättre resultat. Det här handlar inte om att vi ska vara nya och sköna, utan det finns ett tydligt syfte.

När Camilla Agardh var ny som chef kände hon sig tvungen att säga till om någon kom sent på morgonen, men det var inte en roll hon kände sig bekväm med. Själv kunde hon ju komma och gå som det passade henne, varför skulle inte de anställda kunna göra på samma sätt?

Det var inte ett helt självklart steg. Som chef skulle hon tvingas släppa på kontrollen. Om inte de anställda var på kontoret vissa bestämda tider – hur skulle hon veta att de arbetade?

På Invise började man försiktigt: alla var tvungna att vara på plats mellan klockan 10 och 14. I övrigt var det fritt, så länge man jobbade sina 40 timmar i veckan. Resultatet blev så pass lyckat att de redan efter några månader gick vidare och släppte hela veckan fri.

I dag kan de anställda jobba när och var de vill. Fast måndagsmötet bör alla vara med på. Och det finns även andra realiteter man måste anpassa sig till: kunderna finns i allmänhet på plats dagtid och kollegor kan ha önskemål om mötestider. Och, kanske viktigast av allt, deadlines måste hållas.

Säljaren Marcus Lindgren, som har varit på Invise i ett halvår, ser bara fördelar när han jämför med sitt tidigare jobb.

– Där fanns inte samma flexibilitet. Jag kunde ha varit på affärsresa i Asien och kommit hem på kvällen, dagen efter var jag tvungen att vara på kontoret klockan nio eftersom det var så det skulle vara.

Han ser även en annan poäng med arbetstiderna.

– Man måste lita på varandra. Det går inte att titta snett på kollegor som går hem tidigt på eftermiddagen. Det främjar öppenheten, vi växer som människor, säger Marcus Lindgren.

Teoretiskt går det att jobba stenhårt två dygn i sträck och ta ledigt resten av veckan. Det är dock inget som företaget rekommenderar, och inte heller något som någon anställd gör. Däremot finns det anställda som ibland föredrar att jobba nattetid eller några timmar på helgen.

De allra flesta jobbar dock ganska ”vanliga” tider, men anpassar det till personliga önskemål, och väljer att i första hand sitta på kontoret.

Man måste lita på varandra – Det främjar öppenheten, vi växer som människor

Somliga kommer tidigt. Elias Holm, marketing automation specialist, är nyligen tillbaka från föräldraledigheten. Som småbarnsförälder passar systemet honom perfekt. Han kommer till jobbet redan klockan sju på morgonen och kan därmed hämta tidigare på dagis. Kör det ihop sig med bvc-besök och annat kan han lämna jobbet tidigare utan att känna stress för att han måste tillbaka.

– De flesta jobb har ju något slags flextid, men här behöver man inte rapportera i något system när man går och kommer. Det är lite mer frihet under ansvar, man blir betraktad som vuxen.

Andra väljer att börja lite senare än normalt och i stället sitta kvar på kvällen när de andra gått hem. Sanna Everskog Lund, som även hon jobbar med marketing automation, tillhör de morgontrötta. Ofta dyker hon upp vid tiotiden, ibland blir det först efter lunch.

– På mitt förra jobb började jag klockan åtta på morgonen och var ineffektiv i en och en halv timme. Här är jag effektiv redan från början. En del av mitt jobb är dessutom att vara kreativ, och kreativiteten kommer oftast på kvällen. Då är det skönt att sitta här när kollegorna har gått hem och kunderna slutat ringa.

En annan sak som är bra med fria arbetstider är att hon aldrig behöver kolla med chefen om hon behöver springa ut på ärenden.

– Jag har aldrig varit på en arbetsplats där man litar så mycket på de anställda, man känner sig inte övervakad. Det höjer motivationen.

Nu har det gått tre år sedan fria arbetstider infördes och vd:n Camilla Agardh ser enbart fördelar. Invise har fått nöjdare anställda som presterar bättre. Systemet främjar hälsa och arbetsglädje, något som i sin tur ökar produktiviteten.

– Vi har förståelse för att människor fungerar på olika sätt och att man presterar olika bra vid olika tider på dygnet. Och vi har en förståelse för att jobbet inte är allt i livet. Vi tycker inte att man ska behöva komma hem helt slut. Vi tycker tvärtom att man ska komma hit och få energi som man kan ta med sig hem.

Invise har omkring 25 anställda, men är i stadig tillväxt. Men även om företaget skulle ha 500 anställda skulle arbetssättet med fria arbetstider fungera, anser Camilla Agardh.

– Ja, om ledarskapet är rätt och varje person vet vad som förväntas. Det viktiga är att man som ledare inte kontrollerar för mycket – det dödar kreativiteten och motivationen.

Det finns ytterligare en positiv effekt av arbetstidssystemet. Det har fått fler att söka sig till Invise, intygar Fredrik Fernström, som är medgrundare till bolaget.

– Men det är ingen pr-grej för oss, det primära är att folk ska må bra och få förutsättningar att göra ett bättre jobb. Men det är klart att det finns ett signalvärde i att vi har fria arbetstider, det säger något om oss som företag. Jag vill tro att vårt synsätt på vad arbete innebär skiljer sig från många andras, vi jobbar här tillsammans för att vi brinner för det vi gör. Det kan låta klyschigt, men passion kan inte regleras inom ramarna för arbetstider.

TVÅ ANDRA ARBETSTIDSFORMER

FASTA ARBETSTIDER
Extra betalning i form av till exempel övertid, jourtid och beredskap regleras i kollektivavtal. Finns inte kollektivavtal måste du själv komma överens med arbetsgivaren om ersättning.

FLEXTID
Du kan välja hur du vill förlägga din arbetstid i början och slutet av arbetsdagen, inom en viss tidsram. Det kan exempelvis vara mellan klockan 7 och 9 samt klockan 16 och 18. Flextid kan inte användas för att ersätta övertid.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Vattenfall: 1 500 heltidstjänster ska bort

  Vattenfall behöver spara. Inom två år planerar bolaget att minska antalet anställda och konsulter med 1 500 heltidstjänster, varav 600 i Sverige.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om vilodag

  Arbetsgivaren bröt inte mot kollektivavtalet när två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, fördelat på två arbetspass. Domen i Arbetsdomstolen slår fast att medarbetarna inte gick miste om sin rätt till vilodag.

 • Läs även...

  Tvist om restid ska räknas som arbetstid

  Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Avgörandet i Arbetsdomstolen kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.

 • Läs även...

  Mycket möten och lite verkstad

  Vi sitter i allt fler möten. Det beror på att chefer förväntas förankra beslut och på att möten föder möten. I en ny bok vrider och vänder tre forskare på en del av arbetslivet som vi älskar att hata.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.