Annons
Annons
 • Vill du bli inredningsarkitekt? Då ser framtiden ljus ut för dig! På bilden tittar inredningsarkitekten Pia Nordahl Frisk (tv) och formgivaren Marit Stigsdotter ut genom en grön persienn, designad av Gen Ishikawa. Foto: Caroline Tibell/TT

Här finns framtidsjobben

Publicerad 21 november 2014, kl 10:24

Biolog, beteendevetare eller veterinär. Det är yrken som det kommer att råda stor konkurrens om framöver. För arbetsterapeuter, skolledare och inredningsarkitekter ser framtiden däremot ljusare ut, enligt en ny rapport från Saco.

Funderar du på vad du ska bli när du blir stor? Eller är det helt enkelt dags att sadla om? För att undvika negativa överraskningar kan det vara klokt att sätta sig in i läget på arbetsmarknaden innan du börjar en lång utbildning. I en ny rapport om akademikernas arbetsmarknad har Saco analyserat vilka yrken som det kommer vara störst – och minst – konkurrens om i framtiden.

Bäst framtidsutsikter tycks det finnas för till exempel arbetsterapeuter, skolledare och inredningsarkitekter. Där kommer konkurrensen att vara liten.

Inom yrkeskategorier, som arkitekt, jurist och läkare, bedöms det vara balans på arbetsmarknaden. Vill man däremot arbeta som biolog, beteendevetare eller veterinär bör man vara medveten om att konkurrensen om jobben kommer att vara stor.

Fakta

För de här blir det tufft:
Beteendevetare, Biolog, Hälsovetare, Kommunikationsyrken, Musei- och kulturyrken, Samhällsvetare, Veterinär.

Här ser det bättre ut:
Arbetsterapeut, Audionom, Biomedicinsk analytiker, Cytodiagnostiker, Datavetare, Djursjukskötare, Inredningsarkitekt, Kemist, Lärare (förskoleklass till åk 6), Lärare  (yrkeslärare i gym­nasieskolan), Matematiker och statistiker, Naturvetare inom arbetsmiljö, Naturvetare inom trädgård och landskap, Planeringsarkitekt, Receptarie, Skolledare.

Saco
Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.