Annons
Annons
 • Josefine Baumman arbetar som konditor på Chokladfabriken på Södermalm i Stockholm. Konditor är ett av de yrken där det behövs arbetskraft framöver, enligt Arbetsförmedlingens rapport. Foto: Bertil Ericsson/TT

Här finns jobben - inte där

Publicerad 26 juni 2014, kl 15:03

För ingenjörer, läkare och IT-specialister ser arbetsmarknaden ljus ut. Värre ser det ut för journalister, informatörer och friskvårdskonsulter. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens nya rapport "Var finns jobben?” visar att jobben ökar inom de flesta yrkesområdena. Enligt deras beräkningar kommer sysselsättningen att stiga med 41 000 personer under 2014 och antalet rekryteringar uppgå till 1,3 miljoner.

Lättast att få jobb det närmaste året har ingenjörer, data- och IT-specialister, lärare, läkare och sjuksköterskor med specialistkompetens.

Men även på längre sikt, fem och tio år, är det inom dessa branscher som det kommer att råda brist på arbetskraft enligt Arbetsförmedlingens prognos. Framiden ser däremot dystrare ut för maskinoperatörer, veterinärer, montörer, vissa administrativa och försäljningsyrken där det om några år kommer att vara ett överskott av arbetssökande.

Rapporten slår också fast att utbildning och erfarenhet blir allt viktigare för att komma in på arbetsmarknaden. Störst möjlighet att få jobb har de som pluggar på högskola och universitet eftersom det främst råder brist på kvalificerad arbetskraft på eftergymnasial nivå. Men även de som väljer yrkesförberedande program på gymnasiet har goda jobbchanser. Fordon och transport, omvårdnad, bygg och anläggningsprogram är utbildingar värda att satsa på enligt Arbetsförmedlingen.

Men för personer som saknar gymnasieutbildning blir det fortsatt svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

- De som saknar gymnasiekompetens möter en mycket kärv arbetsmarknad. Mitt råd är därför att plugga men framför allt plugga klart, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

 

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

  När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

 • Läs även...

  Siri betalar 25 000 för att få ett jobb

  Den som hjälper Siri Kock att hitta ett jobb får 25 000 kronor i hittelön.
  – Det är ingen stor kostnad, det kostar mig ju jättemycket att vara arbetslös, säger hon.

 • Läs även...

  Meningslösa jobb ger missnöjda medborgare

  Alla skulle tjäna på att vi slutar hymla om vikten av ett arbete – många jobb suger faktiskt. För en av tre gör jobbet inte livet bättre och det finns samband mellan arbetets mening och tilltron till demokratin, visar en undersökning från Arena idé.

 • Läs även...

  Kollega startar debattsida

  Nu startar Kollega en debattsida på webben. Här ska medlemmar och förtroendevalda kunna uttrycka sin åsikt om allt som rör arbetslivet.

 • Läs även...

  "Las-förslaget kan få viss betydelse"

  PTK och Svenskt Näringsliv sa ja. LO sa nej. Men till vad? Parterna håller på las-förslaget men visst innehåll har ändå sipprat ut. Och delar kommer kanske att lyftas in i en framtida lag om anställningsskydd, tippar en arbetsrättsexpert.