Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Här spelar kollegorna datorspel på distans

Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.
Lina Björk Publicerad 4 juni 2021, kl 08:30
Ungefär hälften av de anställda brukar dyka upp på de schemalagda speltorsdagarna på Sverok. Illustration: Josefin Herolf

Konceptet ”speltorsdag” har funnits på Sverok länge. Men under coronapandemin förändrades förutsättningarna att träffas över ett bräde och umgås. De anställda jobbar, likt många andra tjänstemän, hemma och får nu träffas över videolänk och fogas samman i rollspel, figurspel, kort eller det maskeradliknande cosplay.

– Framför allt gör vi det för att det är kul. Det är ett bra sätt att bygga sammanhållning i gruppen, men också en kort stunds verklighetsflykt där fokus ligger på att slippa stress och värdsliga bekymmer för en stund, säger Gabrielle de Bourg, utbildningsledare i digitalt lärande på Sverok.

Läs mer: Corona skapar psykisk ohälsa

Sammanlagt har spelförbundet 55 000 medlemmar och 1 700 föreningar i hela Sverige. Under pandemin har man märkt av ett jättekliv i det digitala spelandet. Kanske inte någon överraskning med tanke på omständigheterna – något mer förvånande är åldersgrupperna som tagit upp spelandet. Enligt en undersökning som de själva gjort är det bland äldre kvinnor mellan 66 och 79 år som sällskapsspelandet ökat mest.

– Den enklaste förklaringen är att så många sociala tillfällen har fallit bort och det blir allt viktigare att ta tillvara på de tillfällen till social kontakt som erbjuds.

Omständigheterna har också gjort att människor har fått utmana sina föreställningar och varit tvungna att testa nya saker under pandemin. Spelandet har tidigare setts som lite nördigt och blivit stigmatiserat. Den tröskeln har blivit lägre nu, säger Björn Adriansson, kommunikatör på Sverok.

Läs mer: Så har du kul med kollegorna på distans

Speltorsdagarna på Sverok är schemalagda, men frivilliga att delta i. Ansvaret att arrangera tiden alterneras mellan de anställda och vanligtvis dyker ungefär halva styrkan av de 20 medarbetarna upp. Senast på agendan stod onlinespelplattformen Roblox, där deltagarna bland annat lekte kurragöma i de uppbyggda världarna.

– Vi skrattade mycket tillsammans, för vi är vana vid tillrättalagda spel, men här var det lite vilda västern. Samtidigt är det ett bra sätt att förstå den digitala kulturen i den här typen av ungdomsspel. Även för föräldrar kan det vara bra att testa lite olika spel för att förstå vilka världar deras barn rör sig i, säger Jesper Englin, metodutvecklare på projektet Samspel.

Precis när pandemin startade släppte Nintendo ett spel i sin serie Animal Crossing. Serien sålde mångdubbelt mer i år än tidigare. Spelet har egentligen inget mål utan går ut på att man myser omkring i sin egen by, i sitt egna tempo och kravlöst umgås med vänner.

– Tajmingen på det spelet var ju perfekt, som balsam för själen i en tid av oro och otydlighet. Spel har ju fördelen att ha delmål och mål, det är tydligt vad du förväntas göra, och du kan påverka vad som händer omkring dig oavsett om det är att lösa ett strategiskt problem eller bygga ett hus av lego, säger Jesper Englin.

Just att kunna vara aktiv och påverka sin omgivning tror Gabrielle de Bourg är en av orsakerna till att spel har fått ett sådant uppsving i år.

– Till skillnad från att sitta och titta på film med dina vänner så måste du vara aktiv. Allt du gör i spelet påverkar och åstadkommer någonting, vilket ger en känsla av att man kommer framåt, vilket i sin tur påverkar välmåendet, säger hon.

Att schemalägga tid för spelande tror medarbetarna på Sverok har flera fördelar. Dels att lösgöra tid för att umgås, men också för att från chefshåll göra det tydligt att man värderar annat än arbetsuppgifter.

Läs mer: 10 datorspel som gör dig till en bättre chef

– Många kanske tänker att två timmar låter som mycket tid att avsätta för att umgås. Men när vi är på kontoret går rätt mycket tid åt annat än jobb när man tar en längre lunch, pratar vid kaffeautomaten och liknande. Och man får tillbaka i kreativitet, produktivitet och socialt sammanhang när man tar hand om personalen, säger Björn Adriansson.

Och just tiden har tidigare varit det svåra att få till. Något som kanske kommer att förändras i framtiden.

– Tidigare har alla haft väldigt mycket planer i sitt liv. Nu sitter vi med väldigt mycket liv utan planer. Då tycker jag att fler ska testa att umgås på det här sättet, säger Gabrielle de Bourg.

 

Digitala spel – för nya spelare:

Among Us

Det klassiska sociala spelet Maffia i ny digital skrud. Avslöja spionerna i gruppen för att vinna.

DRAWFUL 2

En mix av brädspelet Rappakalja och Rita & gissa.

Fall Guys

Digital hinderbana i kamp med 59 andra spelare.

Digitala spel – för vana spelare:

Deep Rock Galactic

Spel där du och upp till tre vänner samarbetar kring att gräva er ner genom planetens innandöme och på vägen besegra monster och bygga nya, mer effektiva verktyg.

Stardew Valley

Harmonisk livssimulator där du tar över en gård och rustar upp den, samtidigt som du skapar dig ett liv i ditt nya grannskap.

Valheim

Sveriges senaste exportfenomen inom spel. Ikläd dig rollen som viking och samarbeta med andra för att bygga er by och utforska världen.

Bordsspel online – för nya spelare:

Nordiska Väsen

Stämningsfullt skräckrollspel i 1800-talets Sverige som är lätt att komma i gång med. Går bra att bara spela över röstchatt, men det finns digitala verktyg via Fantasty Grounds.

Fiasco

Samberättande rollspel där du skapar din egen bröderna Coen-film som inte kräver några förberedelser, men du bör vara bra på improvisation.

Handbok för superhjältar

Ett rollspel för de yngre eller att spela med dina barn, som funkar lika bra att spela på distans.

Bordsspel online – för vana spelare

Call of Cthulhu Sverige

Ett klassiskt skräckrollspel. För den som vill använda digitala verktyg finns det även på Roll20.net.

Dungeons & Dragons 5th Edition

Digitala plattformar som Roll20 eller DnD Beyond gör det lättare att spela, där mycket kan skötas automatiskt.

Tabletop Simulator

Spela dina favoritbrädspel digitalt på ett virtuellt bräde.

Jobbrelationer

7 sätt att bli en bättre talare

Rösten är vårt viktigaste uttrycksmedel för att skapa förtroende och motivation. Här är sju tips för att bli en bra talare – och behålla publikens intresse genom hela presentationen.
Publicerad 15 februari 2024, kl 06:04
Tecknad illustration av en kvinna i en talarstol som pratar inför publik.
Att tala inför folk kan kännas svårt. Här är 7 tips hur du använder din röst för att skapa förtroende och motivation. Illustration: Colourbox.

1.  HITTA RÄTT TEMPO

Karismatiska talare pratar ofta i ett lite snabbare tempo än normalt, vilket får dem att låta passionerade och självsäkra. Att hitta balansen kan dock vara svårt. Talar du för snabbt kan du låta nervös eller stressad, talar du för långsamt kan du låta uttråkad eller nonchalant.

 

2.  VÅGA VILA I PAUSEN

 Undvik utfyllnadsord som ”ööh” och ”liksom”. De stjäl fokus och du riskerar att åhörarna tappar intresset. Att i stället våga landa i pauser inger en känsla av självförtroende och ger lyssnarna möjlighet att processa det du sagt.

 

3. SPELA IN DIG SJÄLV

För att kunna jobba med din röst måste du lära känna den. Spela in dig själv och lyssna på hur du låter. Ge dig själv feedback, både positiv och negativ. Tänk på hur du använder melodi och tempo. Låter du uttråkad, nervös eller självsäker?

 

4. VÄRM UPP RÖSTEN

Värm upp rösten varje morgon för att få en god rösthälsa och bättre talteknik. En enkel övning är att använda ljudande konsonanter. Ta ett djupt andetag genom näsan och ljuda ut ett ”V” på ton tills luften tar helt slut. Det spelar ingen roll vilken ton du väljer, men du kommer att låta ungefär som en dammsugare. Repetera övningen tre gånger.

 

5. ANVÄND RÖSTENS VERKTYGSLÅDA

Tempo, talmelodi, paus, volym, tonalitet och betoning. Det är några av de verktyg du kan jobba med för att låta mer indragande och skapa dynamik när du pratar.

 

6. ANVÄND HÄNDERNA

Människor som pratar med händerna upplevs som mer trovärdiga. Gestikulera för att poängtera de ord som är viktigast. Tänk på att rörelserna ska kännas naturliga, inte överdrivna – spara dina ”jazzhands” till aw:n.

 

7. TALA PASSIONERAT

Det handlar inte bara om vad du säger – utan om hur. Håll en hög energinivå – tala med passion och ha ett öppet, självsäkert kroppsspråk. Då kan du få vem som helst att bli intresserad av vad du har att säga. Att låta det minsta ointresserad eller osäker smittar av sig på stämningen.

 

FÄLLOR ATT SE UPP MED!

Undvik att dricka kaffe, te och annat vätskedrivande precis innan presentationen, det torkar dessutom ut stämbanden. Känner du dig trött i rösten eller är hes ska du absolut inte viska – det skadar rösten mer. Känner du dig ofta trött i rösten bör du kontakta en sång[1]pedagog som kan hjälpa dig att hitta rätt talteknik.

Text: Vera Viksten

KÄLLA: Cecilia Brändström, röstcoach