• Magnus Brath lockar kompetens med kortare arbetsdag. Foto: Privat

Här var det sex timmars arbetsdag!

Publicerad 12 juni 2015, kl 10:54

På företaget Brath jobbar alla anställda tre timmar på förmiddagen, fram till lunch, och sedan tre timmar på eftermiddagen. Arbetstiden är mellan nio och fyra.
– Vi har valt att inte ha någon flextid. Jag tycker inte om fria arbetstider, säger Magnus Bråth och skrattar.

Ända från start har företaget Brath haft sex timmars arbetsdag med full lön. Produktiviteten är lika hög som hos företag där man jobbar åtta timmar, menar företagets grundare.

Vi startade ju från noll, så vi hade inget att jämföra med – men heller inget att förlora. Så säger Magnus Bråth, en av grundarna av Brath, ett konsultföretag som jobbar med sökmotoroptime­ring. Företaget föddes i januari 2013 i Örnsköldsvik och bestod då av två personer. I dag finns kontor även i Stockholm och man är 19 personer och två på väg in.

– Det var jag och min mamma som startade. Jag hade lämnat ett arbete i Stockholm där jag hade gått ner till 75 procent eftersom jag mådde bättre av det – jag var piggare och gladare. Och mamma var på väg att gå i pension. Vi ville helt enkelt prioritera ett anständigt och bra liv, berättar Magnus Bråth, som då var 37 år.

En av de stora fördelarna med sex timmars arbetsdag tycker han är att det övriga livet blir så mycket enklare. En timma till godo både på morgonen och på eftermiddagen gör stor skillnad.

Men det var inte bara ett bättre liv de båda ville ha. De ville också knyta de allra bästa i branschen till sitt företag. Att locka med sex timmars arbetsdag var ett sätt.

– Det är viktigt för oss att hitta den bästa personalen inom vårt område och se till att de vill stanna kvar. Och vi tappar inte personal, bland annat eftersom det är svårt att lämna när man vant sig vid att jobba två timmar mindre.

I början var det någon som ville börja tidigare på morgonen på sommaren för att kunna gå hem ännu tidigare och få en lång kväll, men företaget sa nej.

– Det är viktigt att vi lär av varandra om företaget ska bli bättre. Då behöver vi träffas sex timmar om dagen.

– Jag skulle vilja ge alla företag rådet att testa och inte vänta på att andra ska försöka. Fega företag finns inte om hundra år. Det är bara att pröva och se hur det går, avslutar Magnus Bråth.  

 

Marie Dahl
[email protected] 

Andra med kortare arbetstid

 • Mekanikerna på Toyota center i Mölndal har sedan 2002 sex timmars arbetsdag. Resultatet har blivit färre sjukskrivningar och ökad vinst.
 • Norrländska konsultföretaget Brath har haft sex timmars arbetsdag sedan starten i januari 2013. Har vuxit från fyra anställda i Örnsköldsvik till 21 i Örnsköldsvik och Stockholm.
 • Frisyrverket i Kiruna är en frisörsalong som av hälsoskäl infört sex timmars arbetsdag.
 • Operationsavdelningen på Mölndals sjukhus testar i två år, sedan november 2014, sex timmars arbetsdag för narkos-, operations- och undersköterskor de dagar de jobbar på operation. Övriga dagar arbetar de åtta timmar.
 • Norrlands universitetssjukhus testar under 2015 sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på två avdelningar.
 • Svartedalens äldreboende i Göteborg testar sex timmars arbetsdag med bibehållen lön under 2015.
Lediga jobb
 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  Mot alla odds: Från heroinist till verksamhetschef

  Om man befinner sig så djupt ner i träsket att man ligger på en toalett och injicerar heroin. Vad är då oddsen för att komma tillbaka till ett liv med fast jobb och familj? Sara Woldu är beviset för att allt är möjligt.

 • Läs även...

  ”Alla behöver prata om det som hänt”

  Under måndagen återvände många till sina arbetsplatser kring Drottninggatan. Hur hanterar företagen medarbetarnas oro och vilken krisberedskap finns?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.