Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Hårdare krav på kvinnliga chefer

Vad ser du för egenskaper hos en riktigt bra chef? Kompetens är viktigast, men är extra viktigt om du är kvinna, svarar cheferna själva i en ny undersökning som fackförbundet Ledarna gjort.
Lina Björk Publicerad 27 november 2019, kl 11:32
Dean Drobot/Colourbox
Såväl kvinnliga som manliga chefer anser att det är viktigare att en kvinnlig än en manlig chef är kompetent. Dean Drobot/Colourbox

När personer rekryteras till chefsposter är det oftare män än kvinnor som får jobbet. För att förstå varför har fackförbundet Ledarna tittat på vilka föreställningar och förväntningar som finns på de båda könen i rekryteringsprocessen. Är det viktigt att vara auktoritär, tävlingsinriktad och självsäker? Eller är det viktigare att vara flexibel, omtänksam och samarbetsinriktad? I rapporten har cheferna själva fått värdesätta egenskaper som känns särskilt viktiga i arbetslivet.

På delad första plats ansåg 90 procent av de tillfrågade att kompetent och samarbetsinriktad var de allra viktigaste egenskaperna i chefsskapet.

Dock ansåg både män och kvinnor att det var viktigare att en kvinnlig chef var kompetent än att en manlig chef var det. Analysen av det är förmodligen att det fortfarande ställs högre krav på kvinnor som vill bli eller är chefer, än på män.

Läs mer: Kvinnor rankas som bättre chefer

Förutom att vara kompetent och kunna samarbeta kommer resultatorienterad, modig, flexibel och omtänksam i tät följd av viktiga egenskaper hos chefer. Vad man däremot vill se mindre av är självsäkra, tävlingsinriktade och auktoritära chefer. Egenskaper som historiskt har setts som typiskt manliga.

Läs hela rapporten här

Fakta

Ledarna driver, tillsammans med Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, ett forskningsprojekt vars syfte är att förstå varför det är fler män än kvinnor på chefspositioner.

Målet är att den kunskapen kommer till användning för att bättre förstå betydelsen av förväntningar på och föreställningar om kvinnor och män från chefers och chefsrekryterares sida. Därmed kan rekryteringsprocesser bli mer effektiva i att söka och hitta rätt kompetens för chefsjobb.Detta är den första a rapporten från projektet.

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".