Annons
Annons
 • Foto: Clas Ohlson

Hårt slag mot Clas Ohlson i Insjön

Publicerad 4 februari 2019, kl 17:00

I förmiddags fick de anställda vid Clas Ohlsons huvudkontor och distributionscentral besked om att bolaget vill göra en personalneddragning med 150 till 200 tjänster, främst i Insjön.
– Visst har vi vetat att något var på gång. Men att det handlar om så många tjänster var väldigt oväntat, säger Rune Haglund, Unionenklubbens ordförande.

– Det här är nog den största planerade neddragningen i Clas Ohlsons historia. Själv har jag jobbat här i 33 år och alltid trott att det är betongsäkert, att här kommer det aldrig att bli neddragningar, att här är det bara är att dundra på. Och företaget går ju bra. Så det här känns väldigt tråkigt, säger Rune Haglund, ordförande i Unionenklubben på Clas Ohlson.

Orsaken till nedskärningen uppges i ett pressmeddelande vara att ledningen vill ha en mer effektiv och flexibel organisation liksom att man vill se till att ha rätt kompetens för att hantera de förändringar som digitaliseringen, automatiseringen och ett ändrat kundbeteende för med sig.

– Det här är egentligen inget nytt. Ledningen har tidigare sagt att man från och med verksamhetsåret 2020/2021 årligen planerar att spara mellan 200 och 250 miljoner kronor. Och att man kommer att se över organisationen och kostnadsställena har vi vetat sedan nästan ett halvår tillbaka. Men jag trodde aldrig man planerade en så stor neddragning.

Enligt ledningen ska neddragningsprocessen, som ska ske i flera steg, vara avslutad i början av 2020. Vid de fackliga förhandlingar som snart inleds ska övertalighet, naturliga avgångar, omplaceringar och outsourcing-lösningar diskuteras.

– Eftersom inget varsel är lagt och vi inte har börjat förhandla än så vet vi ännu inte hur många tjänstemän och kollektivare som berörs av den planerade neddragningen och vilka lösningar som kan bli aktuella för dem. Men vår förhoppning är att alla ska få någon sysselsättning eller få avgångsvederlag och sluta. Det är sådant vi får diskutera vid förhandlingarna, säger Rune Haglund.

På huvudkontoret i Insjön arbetar runt 450 tjänstemän varav nära 300 är medlemmar i Unionen.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.

 • Läs även...

  Så kan Sverige bli bäst på digitalisering

  Digital teknik måste bli tillgänglig för alla – annars kommer Sverige aldrig att bli världsbäst på digitalisering.
  – Det är synd om vi nöjer oss med att sitta i passagerarsätet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.