Annons
 • Foto: Clas Ohlson

Hårt slag mot Clas Ohlson i Insjön

Publicerad 4 februari 2019, kl 17:00

I förmiddags fick de anställda vid Clas Ohlsons huvudkontor och distributionscentral besked om att bolaget vill göra en personalneddragning med 150 till 200 tjänster, främst i Insjön.
– Visst har vi vetat att något var på gång. Men att det handlar om så många tjänster var väldigt oväntat, säger Rune Haglund, Unionenklubbens ordförande.

– Det här är nog den största planerade neddragningen i Clas Ohlsons historia. Själv har jag jobbat här i 33 år och alltid trott att det är betongsäkert, att här kommer det aldrig att bli neddragningar, att här är det bara är att dundra på. Och företaget går ju bra. Så det här känns väldigt tråkigt, säger Rune Haglund, ordförande i Unionenklubben på Clas Ohlson.

Orsaken till nedskärningen uppges i ett pressmeddelande vara att ledningen vill ha en mer effektiv och flexibel organisation liksom att man vill se till att ha rätt kompetens för att hantera de förändringar som digitaliseringen, automatiseringen och ett ändrat kundbeteende för med sig.

– Det här är egentligen inget nytt. Ledningen har tidigare sagt att man från och med verksamhetsåret 2020/2021 årligen planerar att spara mellan 200 och 250 miljoner kronor. Och att man kommer att se över organisationen och kostnadsställena har vi vetat sedan nästan ett halvår tillbaka. Men jag trodde aldrig man planerade en så stor neddragning.

Enligt ledningen ska neddragningsprocessen, som ska ske i flera steg, vara avslutad i början av 2020. Vid de fackliga förhandlingar som snart inleds ska övertalighet, naturliga avgångar, omplaceringar och outsourcing-lösningar diskuteras.

– Eftersom inget varsel är lagt och vi inte har börjat förhandla än så vet vi ännu inte hur många tjänstemän och kollektivare som berörs av den planerade neddragningen och vilka lösningar som kan bli aktuella för dem. Men vår förhoppning är att alla ska få någon sysselsättning eller få avgångsvederlag och sluta. Det är sådant vi får diskutera vid förhandlingarna, säger Rune Haglund.

På huvudkontoret i Insjön arbetar runt 450 tjänstemän varav nära 300 är medlemmar i Unionen.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Så påverkas jobben av den svaga kronan

  Den svenska kronan är svagare än på mycket länge, vilket får stora konsekvenser för svensk ekonomi. Men Unionens chefsekonom ser både för- och nackdelar med den svaga kronkursen.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.