Annons
Annons
 • Drygt 800 personer riskerar sina jobb när Ericssons tillverkning i Borås läggs ner. Foto: Adam Ihse/TT

Hårt slag mot Ericsson i Borås

Publicerad 4 oktober 2016, kl 10:39

Borås drabbas hårt när Ericsson skär ner. Risken finns att hela anläggningen stängs ned. Drygt 800 personer, varav 500 tjänstemän, riskerar att bli av med jobbet.
– Vi vet inte än, men väldigt många kommer att få gå, säger Ove Johansson, ordförande på Unionenklubben på Ericsson i Borås.

Förhoppningen är givetvis att så många som möjligt ska kunna behålla sina jobb, men osäkerheten hur det kommer att gå är stor.

- Det enda vi fått reda på är att det kommer att ske betydande neddragningar, hur stora de blir vet vi inte, säger Ove Johansson.

I Borås tillverkas mikrovågslänkar för mobiltelefoni. Här jobbar i dag cirka 800 personer varav 500 tjänstemän. Som mest har här funnits över 2 000 anställda.

- Vi gör allting för våra medlemmar. Vi sitter fortfarande i förhandlingar med företaget och vet inte var vi landar, men det kan bli så att man stänger ned helt, säger Ove Johansson enligt vilken neddragningsbeskedet inte kommer som en blixt från klar himmel.

Redan i fjol flyttades produktion till Ungern.

- Det är väldigt många som slutade förra året. En hel del har börjat på Autoliv i Vårgårda. Men skulle hela produktionssajten stänga skulle det bli svårt att klara. Det blir ett hårt slag för kommunen.

Även innehållet i de omställningsprogram som ska gälla för dem som blir av med jobben är fortfarande en förhandlingsfråga.

- Om vi nu ska falla vill vi landa så mjukt som möjligt, säger Ove Johansson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tystnadskultur och oro på Rise

  Otrygghet, ingen transparens och otillräcklig information samt en kultur där den som ställer frågor riskerar att bli av med jobbet. Så beskriver anställda situationen i en omorganisation på forskningsinstitutet Rise. En bild som bekräftas av facket.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Facket kritiskt till Volvos varsel

  Om en månad kommer vårens varsel på Volvo Cars att verkställas. Den bakomliggande orsaken är nya kompetensbehov. Ett misslyckande, anser Unionenklubben enligt vilken företaget borde ha satsat mer på kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.