Annons
 • Drygt 800 personer riskerar sina jobb när Ericssons tillverkning i Borås läggs ner. Foto: Adam Ihse/TT

Hårt slag mot Ericsson i Borås

Publicerad 4 oktober 2016, kl 10:39

Borås drabbas hårt när Ericsson skär ner. Risken finns att hela anläggningen stängs ned. Drygt 800 personer, varav 500 tjänstemän, riskerar att bli av med jobbet.
– Vi vet inte än, men väldigt många kommer att få gå, säger Ove Johansson, ordförande på Unionenklubben på Ericsson i Borås.

Förhoppningen är givetvis att så många som möjligt ska kunna behålla sina jobb, men osäkerheten hur det kommer att gå är stor.

- Det enda vi fått reda på är att det kommer att ske betydande neddragningar, hur stora de blir vet vi inte, säger Ove Johansson.

I Borås tillverkas mikrovågslänkar för mobiltelefoni. Här jobbar i dag cirka 800 personer varav 500 tjänstemän. Som mest har här funnits över 2 000 anställda.

- Vi gör allting för våra medlemmar. Vi sitter fortfarande i förhandlingar med företaget och vet inte var vi landar, men det kan bli så att man stänger ned helt, säger Ove Johansson enligt vilken neddragningsbeskedet inte kommer som en blixt från klar himmel.

Redan i fjol flyttades produktion till Ungern.

- Det är väldigt många som slutade förra året. En hel del har börjat på Autoliv i Vårgårda. Men skulle hela produktionssajten stänga skulle det bli svårt att klara. Det blir ett hårt slag för kommunen.

Även innehållet i de omställningsprogram som ska gälla för dem som blir av med jobben är fortfarande en förhandlingsfråga.

- Om vi nu ska falla vill vi landa så mjukt som möjligt, säger Ove Johansson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Nytt hopp för anrik kättingtillverkare

  Ramnäs Bruk har nio liv. Efter en ny stororder finns hopp om en fortsättning hos den nedläggningshotade kättingtillverkaren.

 • Läs även...

  Sämre tider för Scania

  Svag efterfrågan och sjunkande orderingång. Nästa år väntar tuffare tider för lastbilstillverkaren Scania.
  – Det är klart att det är trevligare att vara på uppåtgående, säger Mari Carlquist, Unionens klubbordförande.

 • Läs även...

  170 får gå från Tele2

  Sedan Tele2 köpt Comhem vill nu bolaget göra sig av med 170 anställda och ett 60-tal konsulter.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.