• Drygt 800 personer riskerar sina jobb när Ericssons tillverkning i Borås läggs ner. Foto: Adam Ihse/TT

Hårt slag mot Ericsson i Borås

Publicerad 4 oktober 2016, kl 10:39

Borås drabbas hårt när Ericsson skär ner. Risken finns att hela anläggningen stängs ned. Drygt 800 personer, varav 500 tjänstemän, riskerar att bli av med jobbet.
– Vi vet inte än, men väldigt många kommer att få gå, säger Ove Johansson, ordförande på Unionenklubben på Ericsson i Borås.

Förhoppningen är givetvis att så många som möjligt ska kunna behålla sina jobb, men osäkerheten hur det kommer att gå är stor.

- Det enda vi fått reda på är att det kommer att ske betydande neddragningar, hur stora de blir vet vi inte, säger Ove Johansson.

I Borås tillverkas mikrovågslänkar för mobiltelefoni. Här jobbar i dag cirka 800 personer varav 500 tjänstemän. Som mest har här funnits över 2 000 anställda.

- Vi gör allting för våra medlemmar. Vi sitter fortfarande i förhandlingar med företaget och vet inte var vi landar, men det kan bli så att man stänger ned helt, säger Ove Johansson enligt vilken neddragningsbeskedet inte kommer som en blixt från klar himmel.

Redan i fjol flyttades produktion till Ungern.

- Det är väldigt många som slutade förra året. En hel del har börjat på Autoliv i Vårgårda. Men skulle hela produktionssajten stänga skulle det bli svårt att klara. Det blir ett hårt slag för kommunen.

Även innehållet i de omställningsprogram som ska gälla för dem som blir av med jobben är fortfarande en förhandlingsfråga.

- Om vi nu ska falla vill vi landa så mjukt som möjligt, säger Ove Johansson.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.