Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hårt tryck på a-kassan

Det kan vara svårt att komma fram till Unionens a-kassa. Det har flera personer fått erfara.
Linda Svensson Publicerad 19 februari 2008, kl 14:04
Person som väntar i telefonkö

Birgitta ringer Kollega en dag med gråten i halsen. Hon har fått en betalningspåminnelse från a-kassan och har inte lyckats få någon personlig kontakt för att få svar på frågan vad fakturan avser. Några dagar senare hör hon av sig igen, och nu kan hon inte längre hålla tillbaka tårarna.

- Det står att man ska gå in på www, men jag har inget Internet. Och jag får inget svar när jag ringer.

Senare hör Jonas av sig till Kollega. Han har skickat in ansökningshandlingar om medlemskap i a-kassan, men har efter fem veckor inte blivit registrerad. För honom brådskar det. Han befarar att det kommer att ske uppsägningar på hans arbetsplats, och för att hinna kvalificera sig till ersättning vill han att det snarast blir klart med medlemskap.

Inger Lindström, föreståndare på Unionens a-kassa, medger att det har varit hårt tryck på telefonerna.

- Det blir lite ansträngt under aviseringsveckorna, och nu har det varit särskilt mycket eftersom en stor del av medlemmarna har fått en ny typ av avisering.

Det finns ännu ingen statistik över hur trycket på telefonerna på Unionens a-kassa ser ut. Men på Sifs a-kassa var det värst när fakturorna skickades ut runt den 10:e varje månad och på måndagar och tisdagar.

- I början av förra året var det ju väldigt hårt tryck. Nu är vi lite i samma situation igen, eftersom de tidigare HTF:arna får avisering på nytt sätt.

Fotnot: Birgitta och Jonas är fingerade namn.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.