Annons
Annons
 • Att ha en chef som växlar mellan att vara rättvis och orättvis är sämre för arbetsmiljön än en som är konstant orättvis. Foto: Colourbox

Hellre elak än lynnig chef

Publicerad 15 april 2016, kl 08:08

Att chefen alltid är elak är bättre än att hen bara är dum ibland. En lynnig chef gör medarbetarna såväl mer stressade som missnöjda med jobbet, enligt ny forskning.

Även om de flesta av oss alltid vill bli rättvist och rimligt behandlade på jobbet så föredrar vi faktiskt en konsekvent orättvis chef framför en oberäknelig. Det skriver Du&Jobbet och hänvisar till en ny studie från Michigan State University.

Undersökningen bestod dels av en del där man mätte stressnivån hos deltagarna, dels en fältstudie där chefer och medarbetare i 95 företag inom olika branscher studerades.

I den första studien delades deltagarna upp i tre grupper – en som alltid behandlades rättvist, en som alltid behandlades orättvist samt en där ledarskapet växlade. Genom att mäta hjärtrytmen kunde man se att stressnivån var som högst i den grupp som blev inkonsekvent behandlade.

I den uppföljande fältstudien såg forskarna att anställda med nyckfulla chefer var mer stressade och känslomässigt utmattade i högre grad än de som behandlades dåligt för jämnan. De var dessutom mer otillfredsställda med sina jobb.

Läs mer: Så behåller du bra medarbetare

Lediga jobb
 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Chefens roll vid mobbning på jobbet

  Chefer är överrepresenterade bland mobbare. Men även chefer trakasseras. Risken är störst för nytillträdda ledare i otydliga organisationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.