• Att ha en chef som växlar mellan att vara rättvis och orättvis är sämre för arbetsmiljön än en som är konstant orättvis. Foto: Colourbox

Hellre elak än lynnig chef

Publicerad 15 april 2016, kl 08:08

Att chefen alltid är elak är bättre än att hen bara är dum ibland. En lynnig chef gör medarbetarna såväl mer stressade som missnöjda med jobbet, enligt ny forskning.

Även om de flesta av oss alltid vill bli rättvist och rimligt behandlade på jobbet så föredrar vi faktiskt en konsekvent orättvis chef framför en oberäknelig. Det skriver Du&Jobbet och hänvisar till en ny studie från Michigan State University.

Undersökningen bestod dels av en del där man mätte stressnivån hos deltagarna, dels en fältstudie där chefer och medarbetare i 95 företag inom olika branscher studerades.

I den första studien delades deltagarna upp i tre grupper – en som alltid behandlades rättvist, en som alltid behandlades orättvist samt en där ledarskapet växlade. Genom att mäta hjärtrytmen kunde man se att stressnivån var som högst i den grupp som blev inkonsekvent behandlade.

I den uppföljande fältstudien såg forskarna att anställda med nyckfulla chefer var mer stressade och känslomässigt utmattade i högre grad än de som behandlades dåligt för jämnan. De var dessutom mer otillfredsställda med sina jobb.

Läs mer: Så behåller du bra medarbetare

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Många unga mår dåligt på jobbet

  Många mår dåligt när de går till jobbet. Störst är problemet bland yngre. Ingen vet exakt vad det beror på, men stressigare arbetsplatser kan vara en förklaring.

 • Läs även...

  Unga talanger utmaning för chefen

  Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Kvinnor får mindre företagshälsa

  Företag i kvinnodominerade branscher köper mindre hälsovård än andra. Detsamma gäller mindre företag oavsett bransch, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Bra chef viktigt för unga

  Dåligt ledarskap kan få ungdomar att välja bort en arbetsplats. Viktigast för dem är att chefen är tydlig och förstående. Bra humor väger däremot inte särskilt tungt.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.