Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hemmafru drömjobb för unga

Anna Anka-effekten har bidragit till att många unga drömmer om att bli hemmafru. Det framgick när Unionen Norrbotten arrangerade en tävling där ungdomar fick beskriva sitt drömjobb.
Johanna Rovira Publicerad 15 juni 2010, kl 14:34

Hundratals ungdomar från högstadiet, gymnasiet och universitetet i Luleå tog under Unionenveckan chansen att beskriva sitt drömjobb i en tävling som utlysts av Unionen Norrbotten.

- Tanken med tävlingen var att komma i kontakt med ungdomar och få deras bild av framtiden och drömjobbet, säger Siw Kalliostenmaa, ombudsman i Luleå.

Många av de tävlande hade funderat kring omständigheterna och förutsättningarna för att må bra på arbetet, medan andra hade koncentrerat sig på själva yrket. Ett otippat drömyrke som återkom i ett antal bidrag var att bli hemmafru.

- Det är Anna Anka-effekten - ett tecken i tiden. Det svaret hade vi nog inte fått för några år sedan, Det kan naturligtvis vara ett skämt att så många unga svarar att de vill bli hemmafru, men att de överhuvudtaget skriver det är ett tecken, säger Siw Kalliostenmaa.

Det var dock ingen av hemmafruwannabeerna som vann tävlingen och därmed den iPod som var förstapriset, utan Martin Tunbäck, som som bäst håller på att utbilda sig till akustiker vid universitetet i Luleå - ett yrke som handlar om ljud i rum.

"Med detta i bakfickan vill jag konsultera arkitekter för att bygga ett samhälle mer vänligt mot vår hörsel. Jag vill också samarbeta med kommuner för att skapa en hälsosam stadsmiljö", skrev vinnaren i sitt förslag till drömjobb.

- Vi tyckte han hade en tydlig målsättning och gillade att det också fanns ett samhällsperspektiv med, säger Siw Kalliostenmaa.

- Ursprungligen ville jag bli ljudtekniker inom musiken, men upptäckte att det fanns för få jobb och att det var mer intressant att jobba med ljud i byggnader och stadsmiljö, säger Martin Tunbäck.

Två andrapristagare fick varsin bok i pris.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.