• Att jobba hemifrån kan verka lockande, men det riskerar att leda till stress och att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Foto: Colourbox

Hemmajobb kan vara fälla

Publicerad 17 februari 2017, kl 15:14

Ser du det som en förmån att jobba hemma ibland? Ett sätt att få bättre balans i livet? Se upp! Det kan vara tvärtom. I värsta fall leder det till ökad stress, isolering och sömnsvårigheter.

Det visar en ny rapport från ILO (International Labour Organization), som är FN:s organ för arbetslivsfrågor. Studien Working anytime, anywhere: The effects on the world of work har undersökt 15 länder, bland annat Sverige.

Hemarbete är vanligast i Finland, Japan, Nederländerna, Sverige och USA, enligt ILO-studien.

En av slutsatserna är att 41 procent av de som ofta arbetar hemifrån uppvisar höga stressnivåer. Motsvarande siffra för personer som endast kontorsarbetar är 25 procent.

Läs mer: Chefer vill ha de anställda på kontoret

Dessutom finns det ytterligare en grupp av hemarbetare;  så kallade distansarbetare (“home-based telworkers”) som enbart arbetar i hemmet. Nära hälften (42 procent) av hemarbetarna, både de tillfälliga och permanenta, är ofta stressade och har sömnproblem. I gruppen som enbart arbetar på kontor är siffran 29 procent.

Anledningen är inte hemarbetet i sig utan att det blir ännu svårare än annars att sätta en tydlig gräns mellan jobb och ledig tid. För distansarbetare finns det dessutom en ökad risk för att isolering som i sin tur kan påverka den psykiska hälsan negativt.

Läs mer: 10 punkter för hemmajobbaren

Men rapporten är inte entydig.  Den framhåller att människor som ofta jobbar hemifrån ofta är stressade, oavsett var de befinner sig under arbetsdagen. Studien konstaterar samtidigt att det ibland verkar ha en positiv inverkan på både hälsan och kreativiteten att ha möjlighet att arbeta hemifrån.

Sammanfattningsvis slår rapporten fast att det är nödvändigt att kunna dra en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Något som blir alltmer väsentligt eftersom den tekniska utvecklingen alltmer ökar möjligheten att arbeta hemifrån.

Läs mer: Bra att jobba hemifrån - för vissa

Förra året kom en lag i Frankrike som förbjöd jobbmejlande efter arbetstid och Tyskland undersöker nu ett liknande alternativ.  I Australien har en rad företag provat att låta sina anställda arbeta hemifrån på måndagar och fredagar.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejlen

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.