Annons
 • Att jobba hemifrån kan verka lockande, men det riskerar att leda till stress och att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Foto: Colourbox

Hemmajobb kan vara fälla

Publicerad 17 februari 2017, kl 15:14

Ser du det som en förmån att jobba hemma ibland? Ett sätt att få bättre balans i livet? Se upp! Det kan vara tvärtom. I värsta fall leder det till ökad stress, isolering och sömnsvårigheter.

Det visar en ny rapport från ILO (International Labour Organization), som är FN:s organ för arbetslivsfrågor. Studien Working anytime, anywhere: The effects on the world of work har undersökt 15 länder, bland annat Sverige.

Hemarbete är vanligast i Finland, Japan, Nederländerna, Sverige och USA, enligt ILO-studien.

En av slutsatserna är att 41 procent av de som ofta arbetar hemifrån uppvisar höga stressnivåer. Motsvarande siffra för personer som endast kontorsarbetar är 25 procent.

Läs mer: Chefer vill ha de anställda på kontoret

Dessutom finns det ytterligare en grupp av hemarbetare;  så kallade distansarbetare (“home-based telworkers”) som enbart arbetar i hemmet. Nära hälften (42 procent) av hemarbetarna, både de tillfälliga och permanenta, är ofta stressade och har sömnproblem. I gruppen som enbart arbetar på kontor är siffran 29 procent.

Anledningen är inte hemarbetet i sig utan att det blir ännu svårare än annars att sätta en tydlig gräns mellan jobb och ledig tid. För distansarbetare finns det dessutom en ökad risk för att isolering som i sin tur kan påverka den psykiska hälsan negativt.

Läs mer: 10 punkter för hemmajobbaren

Men rapporten är inte entydig.  Den framhåller att människor som ofta jobbar hemifrån ofta är stressade, oavsett var de befinner sig under arbetsdagen. Studien konstaterar samtidigt att det ibland verkar ha en positiv inverkan på både hälsan och kreativiteten att ha möjlighet att arbeta hemifrån.

Sammanfattningsvis slår rapporten fast att det är nödvändigt att kunna dra en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Något som blir alltmer väsentligt eftersom den tekniska utvecklingen alltmer ökar möjligheten att arbeta hemifrån.

Läs mer: Bra att jobba hemifrån - för vissa

Förra året kom en lag i Frankrike som förbjöd jobbmejlande efter arbetstid och Tyskland undersöker nu ett liknande alternativ.  I Australien har en rad företag provat att låta sina anställda arbeta hemifrån på måndagar och fredagar.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejlen

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Tyskt avtal kan påverka svenska plånböcker

  4,3 procents löneökningar i år. De höga löneökningarna i det nya avtalet för anställda i den tyska metallindustrin kan ge högre löneökningar även i Sverige på sikt.

 • Läs även...

  Fransmän kan strunta i jobbmejl

  Anställda i Frankrike har numera rätt att strunta fullständigt i jobbmejl som kommer efter att de stämplat ut från arbetet. Från årsskiftet gäller en ny lag som ålägger franska företag att se till att personalen kopplar bort allt jobb när de är lediga.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  ”Mångfald ger bättre lönsamhet”

  Det är lönsamt för ett företag att arbeta med mångfald. Och det går att göra det utan att kartlägga personalens sexuella läggning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

 • Läs även...

  Utbränd i dag – uttråkad i morgon

  Dagens arbetsliv kan vara hårt, osäkert och gränslöst. Men hur blir det i framtiden? Betydligt tuffare och mer polariserat – eller som en härlig semester? Experterna är oeniga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.