Annons
Annons

Het debatt om visstider inför EU-valet

Publicerad 7 maj 2014, kl 16:00

Staplandet av visstidsanställningar, villkor på arbetsmarknaden och fackens roll stod i centrum vid dagens partiledardebatt inför EU-valet.

Fredrik Reinfeldt inledde debatten med att ta spjärn mot den ökande främlingsfientligheten inom EU, hundra år efter skotten i Sarajevo. Men i repliken som följde styrde Socialdemokraternas Mikael Damberg direkt över till jobben, apropå att EU-kommissionen nu för andra gången hotat att stämma Sverige inför EU-domstolen för brott mot visstidsdirektivet.

- Varför, Fredrik Reinfeldt, tar du strid mot EU för att undergräva anställningstryggheten? Vad är det som är så farligt med att människor som jobbat på samma arbetsplats år ut och år in får ett fast jobb?

Statsministern svarade att det finns olika former av visstidsanställningar och att det behövs en balans mellan önskan att människor ska få den trygghet en fast anställning innebär och en möjlighet för dem som står långt ifrån att komma ut och testa på arbetsmarknaden.

- Ska detta bli en jakt på allt som inte är fasta anställningar så kommer det i realiteten att vara ett sätt att stänga dörrar, att omöjliggöra den flexibilitet som många företag behöver för att kunna klara konkurrensen, sa han.

Fredrik Reinfeldt betonade också att arbetsmarknadens parter inte är överens om hur situationen med staplandet av visstider ser ut, att det inte finns någon entydig bild. Regeringen för en dialog med EU-kommissionen, sa han, och berättade att SCB fått i uppgift att reda ut förekomsten av användandet av visstidsanställningar. Statsministern upprepade sedan flera gånger vikten av öppenhet, frihandel och regelförenkling inom EU.

Även Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ville tala arbetsvillkor.

- Varför vill inte du att den som kommer från Warszawa ska ha samma lön och samma rättigheter som den som kommer från Varberg?, var frågan till Moderatledaren.

- Jonas Sjöstedt bryr sig inte om löntagarna, kontrade Fredrik Reinfeldt.

- Han vill stänga ner så att facket kan styra och bestämma. Låt människorna prata med fötterna. Låt de visa vad de vill, och de vill ha jobb.

Debatten hettade också till kring frågan om skatt på handel med aktier och värdepapper, som elva EU-länder planerar att införa men som Sverige nekat. Mikael Damberg konstaterade att Socialdemokraterna inte står för någon EU-skatt, att skatter ska tas ut i Sverige och gå till svensk välfärd.

- Däremot tycker vi att finanssektorn i Europa och Sverige borde kunna ta större del av bördorna efter den finanskris som har varit. Men då måste svenska regler synkas internationellt och där är vi inte i dag, sa han.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  S vill avskaffa allmän visstid

  Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

 • Läs även...

  ”En uppvisning i svenska modellen”

  Regeringen nappade på förslaget från arbetsmarknadens parter om etableringsjobb. Den vägen ska minst 10 000 nyanlända och långtidsarbetslösa få jobb. Men det dröjer till hösten 2019 innan reformen sjösätts.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Utlovade jobb saknas när Radiotjänst stänger

  I januari blev det klart att Kiruna skulle få 120 statliga ersättningsjobb för de heltidstjänster som förvinner när Radiotjänst läggs ner. Men drygt en vecka innan företaget stänger för gott saknas fortfarande 50 utlovade tjänster.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.