Annons
Annons

Het debatt på Unionen Stockholms regionråd

Publicerad 25 april 2014, kl 15:41

Under Unionen Stockholms årliga regionråd uppkom i går en het diskussion om förbundets förhållningssätt till Sverigedemokraterna. I slutet av dagen antogs ett uttalande mot rasism där regionrådet lyft fram vikten av att man som förtoendevald ställer sig bakom Unionens värderingar.

- Det här är en väldigt engagerande fråga och jag kunde läsa av en viss frustration angående Unionens agerande hittills, att det som har sagts och gjorts inte är tillräckligt tydligt eller tillräckligt mycket, säger Claes Tullbrink, vice ordförande för Unionen Stockholm.

Han satt även med i beredningsutskottet som fick i uppdrag att ta fram ett uttalande i frågan, som antogs i slutet av dagen. I uttalandet står bland annat att ”kandidater till förtroendeuppdrag ska kunna intyga att de delar Unionens värdegrund”.

Claes Tullbrink säger att man ju egentligen intygar det redan när man blir medlem, men att många nog inte läser och funderar särskilt mycket på det som står i stadgarna och att ens åsikter kan ändras till man blir nominerad. Dessutom har det framkommit att medlemmar känner sig osäkra på om de som ska företräda dem verkligen står bakom Unionens värderingar.

- Det borde inte komma som någon överraskning för den som ställer upp till val att man ska dela Unionens värderingar. Ett sätt att intyga det kan vara att säga att man känner till Unionens grundläggande värderingar och att man står för dem.

Det har diskuterats att det viktiga är vad man gör och vilka åsikter man för fram när man företräder Unionen. Ska man alltid stå för Unionens värderingar?

- Ja. Jag förstår inte hur man skulle kunna ha olika grundläggande värderingar vid olika tidpunkter på dygnet. Jag har stått i Pridetältet några gånger och gått i paraden och det beror inte på min personliga läggning utan är något jag gör för att jag tycker att det är en viktig fråga att alla ska behandlas lika. Det är klart att jag inte går i paraden på dagen och tycker något helt annat på kvällen.

Claes Tullbrink säger att problematiken delvis ligger i att Unionen är ett partipolitiskt obundet förbund och att det kanske varit lättare för andra förbund att ta ställning.

- Många tycker att man kan ta ställning mot ett parti och ändå vara partipolitiskt obundna, men vi i beredningsutskottet tyckte inte att det var möjligt att göra.

Kan man vara sverigedemokrat och förtroendevald enligt Unionen Stockholm?

- Vi har inte tagit ställning till det, utan till att man som förtroendevald naturligtvis ska stå för Unionens värderingar. Vi tar inte reda på vilket parti folk är engagerade i, men vår valberedning går ganska noga igenom vilken syn på facket de nominerade har och vad man vill göra i sitt uppdrag. Vilka värderingar en person har kommer då fram på det ena eller andra sättet.

Kärnfrågan är enligt honom inte vilket parti man sympatiserar med och han säger att man inte kan åsiktsregistrera folk.

- Det finns andra partier som har tagit väldigt fackföreningsfientliga beslut och åtgärder, men var och en får klistra sina etiketter på partierna.

Claes Tullbrink tycker att den debatt och kritik mot Unionen som förts fram i sociala medier på många sätt är onyanserad. Att det är svårt att föra fram resonemang och att det därför är viktigt att samtalen förs på många ställen kring vad som är möjligt och lämpligt.

- Det var till och med någon som kritiserat att Unionen har kollektivavtal med SD-kanslier och det gjorde mig personligen väldigt upprörd. Att vissa anställda inte ska ha rätt till kollektivavtal för att på något sätt hämnas på att de valt att jobba med fel saker. Ska vi vägra hjälpa anställda gentemot deras arbetsgivare? Det är så främmande för den fackliga ideologin som det kan vara.

Även Unionen Göteborg hade sitt årsmöte i går, men där uppkom ingen diskussion om Sverigedemokraterna.

 • Läs även...

  Facktopparna – så mycket tjänar de

  Facktopparna drar in storlöner. En genomgång visar att 13 fackchefer lyfter över 100 000 kronor i månaden. Unionens ordförande, Martin Linder, placerar sig högt upp på listan.

 • Läs även...

  Debatt: Att möta anställda i kris

  Att sitta med vid förhandlingar där medlemmars liv kraschar på grund av en omorganisation är ingenting man förbereds på som förtroendevald. Kris- och sorgehantering borde ingå i de fackliga grundutbildningarna, skriver Dimce Storm, klubbordförande på Stampen Media.  

 • Läs även...

  Stort skadestånd krävs för uppsagd klubbordförande

  En klubbordförande och ett huvudskyddsombud sades upp efter att samarbetet med arbetsgivaren skurit sig. Unionen stämmer företaget för ordförandens räkning och kräver extra stort skadestånd då det rör sig om en förtroendevald.

 • Läs även...

  Debatt: Våld i hemmet en fråga för facket

  Är mäns våld mot kvinnor en facklig fråga? Ja menar Unionenmedlemmen Marcus Gustavsson, som lyfter vikten av att våga fråga hur kollegan mår.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.

 • Läs även...

  M och KD vill sänka taket i a-kassan

  Enkäten med riksdagspartierna gjordes före coronakrisen.

  Partierna har helt olika syn på a-kassan. Vissa anser att en låg a-kassa ökar viljan att söka jobb, andra tycker att ersättningen måste höjas för att förbättra tryggheten för dem som drabbas av arbetslöshet.