• Yoga, även i många nya former, fortsätter att växa. Foto: Johnér

Hetaste hälsotrenderna 2018

Publicerad 5 januari 2018, kl 10:26

Glöm att alltid köra samma pass på gymmet. Liksom stränga dieter. Nu ska vi 3D-träna och käka ensamma, ofta och lite.

Att äta ofta men lite, och då gärna jackfruit eller alger med asiatiska smaker. Eller enkel men ny och spännande gatumat. Till det dricker vi gärna kryddiga drycker utan alkohol. Stränga dieter med bokstavskombinationer är däremot passé. Likaså att alltid träna samma pass på gymmet. 2018 är året när vi låter intuition och känsla styra.

Så sammanfattar Johan Åkesson på trend- och innovationsbyrån Sprillo det kommande årets nyheter. Han framhåller också att det spontana, flexibla förhållningssättet kommer att löpa som en röd tråd genom både mat- och träningstrenderna.

Alkoholfria vuxendrinkar kommer starkt

– I stället för att alltid köra fyra spinningpass i veckan utgår vi mer från vad vi har lust med när vi väljer träning. Vi köper inte längre ett kort på ett specifikt gym utan ett som gäller på många olika ställen och tränar vad vi känner för just i dag, säger Johan Åkesson.

Mats Hellsten, som är personlig tränare och rehab manager på Sats, tror inte att vi sett slutet på yogavurmen. Tvärtom ökar intresset ytterligare.

– Och det kommer många nya former, både mer avancerade och lättare, vilket lockar fler än de redan frälsta. Dessutom kommer vi att få smågruppsträning med personlig tränare, säger han.

Upplevelse, snabbhet och ensamätande är andra nyckelord som sammanfattar 2018 års mattrender enligt Lennart Wallander, som är vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends.

– De flesta av oss har ont om tid, samtidigt som slow food-trenden håller i sig. Nu kommer vi att se en ny variant på snabbmat med vällagade långkok, säger Lennart Wallander.

Vi går också en nyktrare tid till mötes. Det blir mindre vanligt att berusa sig. Trenden märks tydligast bland unga. I Storbritannien uppger 27 procent i åldern 16–24 år att de är nykterister.

I Sverige ser Centralförbundet Alkohol och Narkotika att ungdomar de senaste tio åren har halverat sin alkoholkonsumtion. 2018 spås bli året då denna trend även märks tydligt i barerna. Så kallade adult drinks, där alkohol ersätts med smaker som ingefära, grönsaker eller vinäger, blir allt mer populära.

Tidigare har vi kunnat se att många människor hellre lägger sina pengar på upplevelser än på saker. Detta avspeglar sig nu även i mat- och dryckesbranschen. Därför får vi troligen se mer av exempelvis bildprojektioner med animerade menyer och olika former av överraskningar på krogen.

Singlar är den starkast växande hushållstypen i Sverige och resten av världen. Globalt sett förväntas singelhushållen öka i antal med 32 procent till 2030. Då kommer det att vara den vanligaste formen av boende. Men redan nu har vi förändrat våra vanor. Det är till exempel inte längre skämmigt att äta ensam på krogen.

– Tvärtom anpassar sig restaurangerna alltmer till soloätare eftersom det blir vanligare, säger Lennart Wallander.

I matbranschen kommer det på sikt också att finnas allt fler robotar som till exempel ”flippar” burgare, gör pizzor eller friterar pommes frites, spår Lennart Wallander.
 

text Gertrud Dahlberg

7 HETASTE TRENDERNA – FÖR ETT BÄTTRE LIV

1. Många mål och tider
Glöm tre mål om dagen. I stället äter vi mindre portioner 6-8 gånger och inte alltid vid ett bord, utan lite var som helst.

2. Nyfika
Kaffe på längden och tvären. Som ett alternativ till latte dricker vi cascara – en varm dryck gjord på det rödaktiga skalet av kaffebönan – som smakar som en blandning av te och kaffe.

3. Alg é bra
Alger blir ett alternativ till fisk- och skaldjur. Till exempel i form av bacon och pasta gjord på alger.

4. Exotiskt tilltugg
Jackfruit är den nya nyttiga ”mirakelråvaran” som passar utmärkt som alternativ till kött. Den kan användas både som grönsak och frukt eller torkas till godis.

5. Träning i tre dimensioner
3D-träning är inte bara för eliten. 3D betyder att träningen förs tredimensionellt, det vill säga åt olika håll och att rörelsen därför blir mer funktionellt och vardagsnära.

6. Motionsshow
”Entertraining” är Instagram-vänliga pass, med häftig musik och ljussättning, som ofta leds av en cool influencer.

7. Gemensam pt
Gruppträning med pt. Små grupper på fem till tolv personer som träffas en gång i veckan vid tio tillfällen gör att det blir möjligt att få en mer personlig träning utan att bli ruinerad.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.