Annons
Annons
 • Foto: Grafik baserad på bild av Robert Granström

Hjärnskakning vanlig arbetsskada på isen

Publicerad 29 april 2015, kl 09:54

Svensk hockey är högt rankad i världen, men det hårda spelet kräver sina offer. Enligt Yelverton Tegner som kartlagt Luleå Hockeys skador i 30 år börjar de allvarliga skadorna krypa upp i statistiken.
- Hjärnskakningar står för 16 procent av alla skador.

Vilka skador ådrar sig hockeyspelarna i dag?
- Förutom lindrigare skador som stukningar och blessyrer är det just hjärnskakningar som står för den största ökningen. Ett stort problem vi har är att många undviker att diagnostisera skadorna. Många tror att man behöver bli medvetslös för att det ska röra sig om en hjärnskakning, men det kan räcka med att man blir lite groggy.

Vad händer med kroppen vid den typen av smäll?
- Hjärnskakning är egentligen ett dåligt namn för det handlar om en hjärnskada, hjärnceller som går sönder. Även när det inte ger tydliga symptom skadas hjärnvävnaden. Man kan få huvudvärk, synrubbningar, kräkning, tinnitus.

Vad händer om en spelare som fått hjärnskakning fortsätter att spela?
- I värsta fall dör du. Om du får en ny smäll mot huvudet kan hjärnan svälla upp, men det är som tur är väldigt ovanligt. Nya smällar kan medföra framtida men som kronisk huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet.

Hur vanligt är det att spelarna är på isen trots att de är skadade?
- Tyvärr är det nog ganska vanligt. Man läser ofta i tidningen att spelare rest sig upp efter några minuter och fortsatt spela trots att de var lite ”groggy”. Och skickas spelaren in på isen igen då så har man släppt in en sjuk spelare som riskerar sin hälsa.

Hur kommer man tillbaka efter en hjärnskakning?
- Den bästa rehabiliteringen är vila tills symptomen har lagt sig. Man ska vara symptomfri i minst 24 timmar innan man kan börja någon form av återgång till arbetet.

Kan skadorna ge effekter även senare i livet?
- Ja, det finns personer som lider av ständig migrän och humörsvängningar. Även depressioner och självmordstankar har förekommit.

Många klubbar är också dåliga på att anmäla skadorna. Vad beror det på?
- Det ligger mycket på klubbasis vilka som har ett intresse av det. Och tyvärr missas nog en del.

Hockeyspelarnas intresseorganisation Sico driver frågan om mjukare plexiglas.  Skulle det ha någon effekt?
- Det är naturligtvis en faktor. Men de siffror jag har visar att en stor del av skadorna sker på öppen is. Tänk dig att du tittar åt höger och får en tackling från vänster som du inte är beredd på. Din kropp roterar och hjärnan med den, vilket kan leda till hjärnskakning. Oftast är det indirekta våldet mot huvudet allvarligare än det direkta.

Du träffar många hockeyspelare. Har de förståelse för att de jobbar med risk för sin hälsa?
- I höstas var jag ute och pratade om forskning kring hjärnskador. Innan säsongen möter jag stor förståelse, men när de kommer ut på isen har de glömt allt. Det ger mig gråa hår. Jag försöker att få dem att respektera motståndaren, att komma bort från attityden att man får skylla sig själv när man går in i närkamper.

Hur kan man förbättra hockeyspelarnas arbetsmiljö?
- För att få bort våldet tror jag att det enda som hjälper på elitserienivå är att ge kraftiga böter. Jag tycker om fysisk idrott, det handlar inte om det. Det är den omotiverade aggressiviteten som inte ska finnas där.

Försvinner hockeyns själ om man har hårdare regler?
-
Det är skitsnack.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Att utrota döden på jobbet kräver ny strategi

  Ingen vill dö i en arbetsplatsolycka. Men trots förebyggande arbete har byggbranschen inte lyckats. Vill vi ändra beteenden måste vi fokusera på vad medarbetare gör bra och förstärka det, i stället för att mäta fel och avvikelser säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna.

 • Läs även...

  Debatt: Ändra reglerna kring friskvårdsbidraget

  Vi blir sjuka av att sitta och jobba. Skatteverket borde se över hur friskvårdsbidraget får användas för att underlätta för anställda med hemmakontor, skriver Annika D´Este som är huvudskyddsombud på Stampen Media.