Annons

Hjärtsjuka ändrar sällan livsstil

Publicerad 27 april 2012, kl 13:20

Många tror att en hjärtinfarkt främst beror på ärftlighet och ålder. I själva verket är 80 procent av alla kranskärlssjukdomar livsstilsrelaterade.
En ny studie visar att akutsjukvården för hjärtsjuka fungerar bra, men inte den livsviktiga eftervården.

För att undvika ett återinsjuknande är det viktigt med rökstopp, fysisk träning och att ha bra värden på blodtryck och blodfetter. Men endast två av tio hjärtinfarktspatienter följer rekommendationerna.

Två av tre som hade genomgått ballongvidgning trodde att de blev botade direkt efter ingreppet och insåg inte att de behövde ändra livsstil, framgår av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbunds studie, där 1 073 patienter deltog.

Vid återbesöket ett par månader efter ingreppet uppgav 69 procent att de inte hade förbättrat sina motionsvanor och 60 procent hade inte förändrat sina kostvanor.

Joep Perk, professor och forskningsledare för studien, säger i ett pressmeddelande att det finns en klar brist på kunskap hos den hjärtsjuka om bakomliggande faktorer till varför han eller hon har insjuknat. Men att det också brister i information från vården.

- Forskningsmässigt vet vi att livsstil är minst lika viktigt som läkemedel för kranskärlspatienter.

Eva Karlsson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ta tempen på din hälsa!

  Får du ingen hälsokontroll genom din arbetsgivare? Nu kan du själv ordna med en sådan, via din vårdcentral.

 • Läs även...

  Har du rätt lön?

  Uppskattas du efter förtjänst eller borde du ha bättre betalt? En fingervisning får du genom att se vad andra i din situation tjänar. Något som också är bra att känna till när det närmar sig lönesamtal med chefen.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

 • Läs även...

  Falska smil ökar missbruk

  Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.