• H&M:s planerade nedläggningar möttes av protester och strejker från anställda. Foto: Fredrik Sandberg / TT

H&M backar efter spanska strejker

Publicerad 2 juni 2021, kl 15:16

H&M i Spanien planerade säga upp 1 100 anställda och stänga ned 30 butiker på grund av digitalisering och ändrade konsumtionsvanor. Men efter massiva protester och förhandlingar med spanska fack har H&M tänkt om.

Beskedet att klädjätten H&M ville säga upp över 1 000 anställda och dessutom stänga ner 27 H&M-butiker och tre Cos-butiker, ledde till protester runt om i Spanien. Fackföreningarna menade att klädkedjans planerade neddragningar var fullständigt omotiverade och mobiliserade 95 procent av de anställda, enligt tidningen El Pais

På olika håll i landet var det dygnslånga strejker under maj månad. I Bilbao demonstrerade exempelvis H&M-anställda iklädda svarta kläder, för att tydliggöra sin sorg över beslutet.

Protesterna fick H&M att tänka om och i stället för att 1 100 personer sägs upp, som tanken var från början, är det senaste budet att 349 anställda blir av med jobbet. 170 anställda kommer däremot att få gå ner i arbetstid under två år.

Tre av de nedläggningshotade butikerna håller fortsatt öppet, och en butik kommer att omlokaliseras.

Läs också: H&M röstade nej till levnadslöner

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2021-06-23.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

 • Läs även...

  Fler känner sig diskriminerade på jobbet

  Coronapandemin gjorde att Unionens jurister fick in ovanligt många ärenden under 2020. Medlemmar som känner sig diskriminerade stod för den tydligaste ökningen.

 • Läs även...

  Övervikt blev inte prövat i domstol

  Sören Bergström blev uppsagd på grund av sin övervikt. Unionen krävde 130 000 kronor i skadestånd för diskriminering, men nu har parterna kommit överens innan ärendet nått domstol.

 • Läs även...

  Tusen anställda ska bort

  Telia ska göra sig av med 1 000 anställda i år. Men facket på företaget är inte överraskat. De senaste åren har det skett neddragningar löpande.

 • Läs även...

  Debatt: Att möta anställda i kris

  Att sitta med vid förhandlingar där medlemmars liv kraschar på grund av en omorganisation är ingenting man förbereds på som förtroendevald. Kris- och sorgehantering borde ingå i de fackliga grundutbildningarna, skriver Dimce Storm, klubbordförande på Stampen Media.  

 • Läs även...

  Blev sjukskriven för ryggont - sades upp

  När kvinnan blev sjukskriven för ryggont sades hon upp på grund av arbetsbrist. Men kort därefter sökte företaget nya medarbetare. Unionen stämmer nu butiken för brott mot las.

 • Läs även...

  Corona: Sjuk på jobbet kan leda till uppsägning

  Att i coronatider gå till jobbet med förkylningssymtom kan leda till att du blir uppsagd eller i värsta fall avskedad. Det menar en expert på las, lagen om anställningsskydd.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.

 • Läs även...

  Distansarbete gör det möjligt att fly staden

  Den som jobbar hemifrån och drömmer om ett liv på landet har chansen nu. Förra året flyttade fler från än till Stockholm och Västra Götaland. Familjen Rendik Henningsson lämnade radhuset i Södertälje för en gård i Småland.