Annons
Annons
 • Kollektivavtalet mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. Foto: Mikael Fritzon / TT

Hockeydamerna får kollektivavtal

Publicerad 16 september 2020, kl 14:52

Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

– Att ha gått från ingenting till det här måste ses som en stor framgång. Framför allt innebär det att spelarna kommer att få bättre villkor att utöva sin sport och en trygghet om man skadar sig, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillander i hockeyn

Kollektivavtalet omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. I avtalet ingår, förutom de allmänna villkoren, försäkringslösningar som innebär att spelarna får ersättning om de skadar sig på isen och behöver rehabiliteras eller om de skadar sig så illa att karriären tar slut. Det finns även avsättningar till pension från och med den 1 augusti 2021, ett omställningsstöd som ska gå till fortbildning under karriären men också stöd att komma vidare när spelarna lägger skidskorna på hyllan.

Läs mer: Många gubbar tycker hockeyn är för män

– Den viktigaste delen i det här har varit försäkringsbiten eftersom spelarna i stort sett har utövat sin sport helt oförsäkrade. Vi är väldigt nöjda att vi fått den tryggheten på plats och att lösningen också blev ekonomiskt försvarbar för klubbarna, säger Lukas Ringqvist.   

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-07.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Städbolag vill inte kännas vid fackets polisanmälan

  Städföretaget Efmab tillbakavisar anklagelserna om dåliga arbetsvillkor för sina anställda och säger att de inte har blivit polisanmälda. Seko pendelklubb försäkrar dock att en anmälan gjorts.

 • Läs även...

  Scania backar om att ändra semesterlagen

  När Scania ska beta av sin orderbok kan det bli en del extrajobb för medarbetarna. Därför diskuteras nu övertid, arbete på lördagar och att skjuta på semestrar. Däremot backar Scania när det gäller att ändra semesterlagen.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Ökat fusk med a-kassa

  Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.

 • Läs även...

  Ishockeyförbundet ska ha diskriminerat

  Svenska ishockeyförbundet har inte gjort någon lönekartläggning på flera år. Det kan ha lett till lönediskriminering, enligt Unionen. Nu lovar förbundet bättring.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.