Annons
Annons
 • Kollektivavtalet mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. Foto: Mikael Fritzon / TT

Hockeydamerna får kollektivavtal

Publicerad 16 september 2020, kl 14:52

Alla spelare i högsta ligan kommer från och med oktober att kunna få ersättning om de skadar sig på isen. Damhockeyn har fått ett historiskt kollektivavtal på plats.

– Att ha gått från ingenting till det här måste ses som en stor framgång. Framför allt innebär det att spelarna kommer att få bättre villkor att utöva sin sport och en trygghet om man skadar sig, säger Lukas Ringqvist, central ombudsman på Unionen med ansvar över idrotten.

Läs mer: Stora löneskillander i hockeyn

Kollektivavtalet omfattar alla spelare i högsta ligan, SDHL. I avtalet ingår, förutom de allmänna villkoren, försäkringslösningar som innebär att spelarna får ersättning om de skadar sig på isen och behöver rehabiliteras eller om de skadar sig så illa att karriären tar slut. Det finns även avsättningar till pension från och med den 1 augusti 2021, ett omställningsstöd som ska gå till fortbildning under karriären men också stöd att komma vidare när spelarna lägger skidskorna på hyllan.

Läs mer: Många gubbar tycker hockeyn är för män

– Den viktigaste delen i det här har varit försäkringsbiten eftersom spelarna i stort sett har utövat sin sport helt oförsäkrade. Vi är väldigt nöjda att vi fått den tryggheten på plats och att lösningen också blev ekonomiskt försvarbar för klubbarna, säger Lukas Ringqvist.   

 • Läs även...

  ”Det är en riktig pisslön”

  I callcenterbranschen tjänar anställda hälften så mycket som en genomsnittlig medlem i Unionen. Även trotjänare och de som presterar på topp har låga löner. Nu vill till och med arbetsgivarna se en ny lönemodell.

 • Läs även...

  Unionen larmar om arbetsmiljön i Brynäs

  Det är stora brister i arbetsmiljön i Brynäs IF. Nu vädjar Unionen till ishockeyföreningens nya styrelse att ta tag i problemen: "Det är skrämmande hur personalen mår", säger Unionens ombudsman Annelie Giselson.

 • Läs även...

  Hockeyspelare har fått nytt avtal

  Större inflytande över hur namn och bild får användas och högre lägastalöner för nya spelare. Det är innehållet i det nya avtal som Unionen tecknat för elithockeyspelare.

 • Läs även...

  Rekordår för återkrav från Försäkringskassan

  Under pandemin har Försäkringskassans kontrollenhet haft bråda dagar. 2020 krävde man tillbaka en miljard mer i felaktiga utbetalningar än året innan. Främst gällde det bostadsbidrag och sjukpenning.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.