Annons
 • Som medlem i Unionen kan du få studiestöd – åtminstone i ett år till. Foto: Sergey/Colourbox

Hög tid att söka studiestöd

Publicerad 7 november 2019, kl 14:00

Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.

För tjugo år sedan kunde dåvarande Sifs medlemmar börja ta del av ett studiestöd för att utveckla sin kompetens. Det sedan förbundets kongress beslutat att avsätta 350 miljoner kronor i en studiestiftelse.

Sedan dess har både reglerna och medlemmarnas intresse för förmånen varierat. Men under 2018 delade exempelvis 15 451 Unionenmedlemmar på 32,5 miljoner i studiestöd.

Eftersom ungefär samma summa kommer att betalas ut i år kommer dock de avsatta pengarna i stiftelsen vara slut vid årsskiftet.

Då medlemmarnas kompetensutveckling är en prioriterad fråga inom Unionen har förbundet nu beslutat skjuta till de pengar som krävs för att studiestödet också ska finnas nästa år. Hur det blir sedan är dock ännu oklart.

I en pågående större översyn vad gäller medlemmarnas kompetensutveckling diskuteras även studiestödet inom förbundet, där en fråga är om det är det bästa sättet att gynna medlemmarna på, eller om man i stället bör satsa pengar på andra kompetenshöjande insatser.

Enligt de nuvarande reglerna kan man som medlem få studiestöd med upp till 3 425 kronor per termin och totalt upp till 13 700 kronor.

Frågan är vad som kommer att gälla för den som börjar ta del av studiestödet under nästa år, med planer att fortsätta studera i ett par år framöver. Kommer den medlemmen garanterat också kunna få studiestöd under 2021 eller inte?

– Det är oklart i nuläget. Men just nu kommer i alla fall samma villkor och ersättningsbelopp att gälla under 2020 som i år, säger Johan Fogelberg, ansvarig för Unionens tjänster för karriär och kompetensutveckling.

Unionens studiestöd

 • Gäller yrkesverksamma medlemmar och den som just nu exempelvis är föräldraledig, arbetslös, sjukskriven eller som studerar.
 • Ersättning kan ges med max 3 425 kronor per termin, upp till maximalt 13 700 kronor, bland annat för kursavgifter och kurslitteratur.
 • Gäller vid heltidsstudier liksom vid kompetensutveckling vid sidan av jobbet, i Sverige och utomlands.
 • Gäller både för längre utbildningar och kortare kvälls- och endagskurser, exempelvis för att läsa språk, marknadsföring, juridik eller om man vill lära sig en ny programvara.
 • Man kan ansöka om ersättning för kostnader under pågående termin liksom retroaktivt ett år tillbaka i tiden.
 • Läs mer om studiestödet och dess villkor på Unionen.se.
Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-11-28.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny modell ska ge fler kompetensutveckling

  Även om de flesta vet hur viktigt det är med kompetensutveckling blir många utan. Med hjälp av en ny modell hoppas Unionen kunna råda bot på problemet.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  "Nu krävs omfattande reformer"

  I en kommentar till den undersökning som Unionen presenterade i dag, säger förbundets ordförande Martin Linder:
  – Ingen ska behöva lämna hus och hem för att kunna vidareutbilda sig. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras.

 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.