Annons
Annons
 • Per Hidesten, tv, Peter Jeppson i mitten och Anders Weihe, th.

För höga lönekrav, menar arbetsgivarna

Publicerad 2 november 2015, kl 15:27

Arbetsgivarna är kallsinniga till de fackliga avtalskraven. Lönekraven anses alldeles för höga.

Inte överraskande tycks den allmänna meningen på arbetsgivarsidan vara att Facken inom industrins krav på ett ettårigt avtal med en löneökning om 2,8 procent är alldeles för högt ställt.

”Vi kan inte fortsätta nedåt på ett sluttande plan utan vi måste gemensamt vända utvecklingen så att konkurrenskraften förbättras”, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe i en presskommentar. Enligt Weihe har konkurrenskraften för svensk exportindustri, tvärt emot vad den fackliga motparten hävdar, försämrats.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, är ännu tydligare i sin kritik: ”Vi behöver en god spiral nu. Bland annat har vi en utmaning framför oss när det gäller att skapa arbetstillfällen för nyanlända. Fortsätter den här kostnadsökningstakten riskerar vi att öka arbetslösheten och utanförskapet i stället”.

Jeppsson är dock positiv till att facken ser företagens konkurrenskraft som en av de viktiga faktorerna, men liksom Weihe håller han inte med om att den stärkts på senare tid. I stället har konkurrenskraften ”försämrats under ett antal år då vi kostat på oss för höga löneökningar”.

Även Per Hidesten, Industriarbetsgivarnas vd, tycker att facken går för långt.

”Kravet ligger alldeles för högt. Facken inom industrin lägger fram ett krav på 2,8 procent samtidigt som vi har 0 procents inflation i Sverige!”, säger Hidesten till Industriarbetsgivarnas eget nyhetsbrev.

Läs mer: Industrifacken kräver 2,8 procent

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Många beredda avstå löneökningar tillfälligt

  Höjd lön är det absolut viktigaste när nya kollektivavtal ska tecknas. Ändå skulle många kunna tänka sig att avstå årets löneökningar för att få behålla jobbet under coronapandemin. Det visar Kollegas Novusundersökning.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.