Annons
 • Att vara en stjärna på jobbet riskerar att uppfattas som ett hot av chefer med starkt fokus på hierarkier. Foto: Colourbox

Högpresterare kan bli mobbade av chefen

Publicerad 29 september 2016, kl 13:04

Den som presterar dåligt eller har låg självkänsla riskerar att bli mobbad av chefen. Forskning visar att även de som gör bra ifrån sig på jobbet kan bli illa behandlade.

Förlöjligande, skuldbeläggning och anklagelser om inkompetens är sådant som mobbande chefer ägnar sig åt. Liksom att nedvärdera, ljuga för eller inte ge medarbetarna erkännande för sina prestationer.

Forskare vid Wake Forest University School of Business i USA visar med färsk forskning att även de medarbetare som presterar bäst kan råka illa ut. Förklaringen är den psykologiska teorin om social rangordning.

En chef som är starkt inriktad på hierarkier ser världen som en tävling, med två kategorier människor: vinnare och förlorare. Den här chefstypen förstärker gärna hierarkier och diskriminerar personer som hen anser vara lägre stående.

För att bibehålla sin makt och status kan den här chefen även mobba dem som presterar bra eftersom de uppfattas som ett hot.

Källa: Harvard Business Review

 

Cajsa Högberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Ingen diskriminering av jobbsökande mammor

  Är det en nackdel att vara mamma och söka jobb? Nix! Ny forskning visar att vare sig fäder eller mödrar diskrimineras vid rekrytering, utan kallas lika ofta till jobbintervjuer.

 • Läs även...

  Branscherna där man bråkar mest

  Det bråkas en del inom detaljhandeln. Men det gör man även inom grossist- och transportbranschen. Däremot är konflikterna färre inom fastighetsförvaltning, visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Chefens roll vid mobbning på jobbet

  Chefer är överrepresenterade bland mobbare. Men även chefer trakasseras. Risken är störst för nytillträdda ledare i otydliga organisationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.