• SAC Syndikalisterna och Revolutionära Fronten i protest mot regeringen Reinfeldts politik 2006. Foto: Henrik Montgomery/TT

Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

Publicerad 13 juni 2019, kl 14:52

Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport från IFAU visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp får negativa följder för löneutvecklingen.

De borgerliga partierna gick 2006 till val på att bekämpa arbetslösheten och riksdagen fattade efter valet samma år, beslut om att a-kassorna skulle bli mer självfinansierade. Samtliga a-kassor blev tvungna att höja sina avgifter från 100 till 350 kronor i månaden i runda slängar.

Följden blev ett stort medlemstapp för facken och framför allt för a-kassorna där anslutningsgraden föll från 90 till 80 procent. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har undersökt hur a-kassans medlemstapp påverkade lönebildningen.

I en ny forskningsrapport kommer IFAU fram till att högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner. Rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden har också räknat ut att en minskning med tio procentenheter leder till en löneminskning på fem procent. Samtidigt lämnar han brasklappen att resultatet kan ha påverkats av att många kollektivavtal omförhandlades 2007 och att det inte är säkert att lönen alltid är lika känslig för medlemstapp som när tappet sammanfaller med större avtalsförhandlingar.

I dag är den genomsnittliga medlemsavgiften i a-kassan cirka 100 kronor i månaden, alltså tillbaka i samma nivå som före 2006.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.