Annons
Annons
 • SAC Syndikalisterna och Revolutionära Fronten i protest mot regeringen Reinfeldts politik 2006. Foto: Henrik Montgomery/TT

Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

Publicerad 13 juni 2019, kl 14:52

Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport från IFAU visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp får negativa följder för löneutvecklingen.

De borgerliga partierna gick 2006 till val på att bekämpa arbetslösheten och riksdagen fattade efter valet samma år, beslut om att a-kassorna skulle bli mer självfinansierade. Samtliga a-kassor blev tvungna att höja sina avgifter från 100 till 350 kronor i månaden i runda slängar.

Följden blev ett stort medlemstapp för facken och framför allt för a-kassorna där anslutningsgraden föll från 90 till 80 procent. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har undersökt hur a-kassans medlemstapp påverkade lönebildningen.

I en ny forskningsrapport kommer IFAU fram till att högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner. Rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden har också räknat ut att en minskning med tio procentenheter leder till en löneminskning på fem procent. Samtidigt lämnar han brasklappen att resultatet kan ha påverkats av att många kollektivavtal omförhandlades 2007 och att det inte är säkert att lönen alltid är lika känslig för medlemstapp som när tappet sammanfaller med större avtalsförhandlingar.

I dag är den genomsnittliga medlemsavgiften i a-kassan cirka 100 kronor i månaden, alltså tillbaka i samma nivå som före 2006.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.