• Den vanligaste orsaken till att arbetstagare över 56 drabbas av arbetsskador är fallolyckor. Foto: ltummy/Colourbox

Högre risk att äldre på jobbet är sjukskrivna länge

Publicerad 28 november 2019, kl 10:59

Risken för att du som 56-plussare är borta från jobbet på grund av sjukdom eller arbetsskada är betydligt högre än för yngre personer. Det visar en ny rapport från AFA-försäkring.

Vi blir allt äldre och ska också jobba längre, men håller kroppen för ett långt arbetsliv? I en ny rapport har man tittat på sjukdomsfall och arbetsskador bland personer som är över 56 år och resultatet visar att det är betydligt vanligare att äldre personer är sjukfrånvarande än att yngre personer är det.

Inom den privata sektorn är det försäljare inom handeln, städare och fönsterputsare som tillhör de yrkesgrupper med flest sjukfall bland kvinnor medan industriellt arbete är den vanligaste yrkesgruppen bland män.

Den vanligaste sjukdomsdiagnosen bland äldre i både privat och kommunal sektor är olika muskelsjukdomar, så som rygg- och ledvärk medan den yngre generationen oftare är sjukskrivna på grund av en psykisk diagnos, som exempelvis utbrändhet och depression.  

Det är även betydligt vanligare att de över 56 år drabbas av en arbetsskada än yngre anställda och då är det fallolyckor som är den vanligaste orsaken. När man ramlar är det vanligast att skada sig i armen eller handleder för kvinnor. Och bland männen är det fingrar och skuldror som råkar mest illa ut.

Läs hela rapporten

Fakta

I rapporten 56+ i arbetslivet har AFA försäkring tittat på 670 789 långa sjukfall under perioden 2007–2018 och 127 413 arbetsskador under perioden 2007–2018.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Skydd vid påtår på kontoret - inte hemma

  Det kan bli knivigt att få ersättning för arbetsskada om olyckan är framme när du jobbar hemifrån på grund av corona. Arbetsgivarna är däremot skyddade mot skadeståndsanspråk.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Sjukskriven fick rätt mot Försäkringskassan

  En ingenjör som var sjukskriven på grund av stress, jobbade få timmar vissa dagar och fler andra, beroende på hur han mådde. Det var inte okej enligt Försäkringskassan som nekade honom sjukpenning, men nu har fått backa.

 • Läs även...

  Färre färdolyckor i spåren av corona

  Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.

 • Läs även...

  Svagare skydd vid arbetsskada i hemmet

  Jobbar du hemifrån till följd av corona? Din arbetsgivare har fortfarande arbetsmiljöansvar. Men råkar du ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare.

 • Läs även...

  Extrem ökning av chefers ohälsa

  Chefers frånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat med 570 procent sedan 2014. Och det är kvinnor i chefsposition som är hårdast drabbade. Det visar nya siffror från Previa.

 • Läs även...

  Utslagen tand räknas inte som arbetsskada

  Den skatterevisor som slog ut en tand när han spelade hockey under friskvårdstimmen har inte rätt till ersättning för arbetsskada. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och går därmed på Försäkringskassans linje.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.