Annons
 • Den vanligaste orsaken till att arbetstagare över 56 drabbas av arbetsskador är fallolyckor. Foto: ltummy/Colourbox

Högre risk att äldre på jobbet är sjukskrivna länge

Publicerad 28 november 2019, kl 10:59

Risken för att du som 56-plussare är borta från jobbet på grund av sjukdom eller arbetsskada är betydligt högre än för yngre personer. Det visar en ny rapport från AFA-försäkring.

Vi blir allt äldre och ska också jobba längre, men håller kroppen för ett långt arbetsliv? I en ny rapport har man tittat på sjukdomsfall och arbetsskador bland personer som är över 56 år och resultatet visar att det är betydligt vanligare att äldre personer är sjukfrånvarande än att yngre personer är det.

Inom den privata sektorn är det försäljare inom handeln, städare och fönsterputsare som tillhör de yrkesgrupper med flest sjukfall bland kvinnor medan industriellt arbete är den vanligaste yrkesgruppen bland män.

Den vanligaste sjukdomsdiagnosen bland äldre i både privat och kommunal sektor är olika muskelsjukdomar, så som rygg- och ledvärk medan den yngre generationen oftare är sjukskrivna på grund av en psykisk diagnos, som exempelvis utbrändhet och depression.  

Det är även betydligt vanligare att de över 56 år drabbas av en arbetsskada än yngre anställda och då är det fallolyckor som är den vanligaste orsaken. När man ramlar är det vanligast att skada sig i armen eller handleder för kvinnor. Och bland männen är det fingrar och skuldror som råkar mest illa ut.

Läs hela rapporten

Fakta

I rapporten 56+ i arbetslivet har AFA försäkring tittat på 670 789 långa sjukfall under perioden 2007–2018 och 127 413 arbetsskador under perioden 2007–2018.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-12-19.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  4 faktorer för bättre arbetsmiljö

  Vad har arbetet för betydelse för din psykiska hälsa? Mycket visar en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Bra balans för arbetande stockholmare

  Att jobba och leva i Stockholm är rätt behagligt – i alla fall om man jämför med hur det är i Kuala Lumpur eller Tokyo. Men bäst i världen är det i Helsingfors.

 • Läs även...

  Allvarliga brister i arbetsmiljön i industrin

  Arbetsmiljöverket ser mycket allvarligt på att man hittat brister i arbetsmiljön på över nittio procent av 480 inspekterade industrier. Totalt har 3 900 brister konstaterats vid inspektioner gjorda under en fyraårsperiod.

 • Läs även...

  Chefer åtalas för björnattack

  Den före detta vd:n vid Orsa Rovdjurspark åtalas tillsammans med en tidigare parkchef för arbetsplatsolyckan då en anställd djurvårdare dödades av en björn. Huvudförhandlingen för bland annat arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död, inleds i vår.

 • Läs även...

  Färre anmäler arbetssjukdom

  Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade med 13 procent förra året. Fler kvinnor drabbas av sjukdomar som kan kopplas till arbetet medan unga män är överrepresenterade bland anmälda arbetsplatsolyckor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.