”Högskolan måste utbilda folk med jobb”

Publicerad 16 april 2018, kl 16:05

Regeringen satsar för lite på kompetensförsörjning. Det säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, i en kommentar till regeringens vårbudget.

I dag, måndag, presenterade regeringen sin vårbudget. Den innehåller för få satsningar på att komma till rätta med kompetensbristen på svensk arbetsmarknad, enligt Unionen.

— Sveriges företag skriker efter arbetskraft. Möjligheterna till vidareutbildning måste förbättras, säger Katarina Lundahl.

Unionen anser bland annat att regeringen borde ge universitet och högskolor i uppdrag att utbilda redan yrkesverksamma. Även TCO, tjänstemännens centralorganisation, anser att budgeten innehåller för få satsningar på kompetensutveckling.

— Det vi saknar i den ekonomiska vårpropositionen är framför allt en antydan om hur regeringen vill säkra den långsiktiga kompetensutvecklingen. Hur ska människor mitt i arbetslivet kunna vidareutbilda sig, undrar Eva Nordmark, ordförande för TCO.   

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Bistrare tider väntar - särskilt för kvinnor

  Det är sannolikt att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under nästa mandatperiod. Det menar Unionen i sin konjunkturrapport.
  - Politikerna behöver se till att det blir enklare att vidareutbilda sig nu, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

 • Läs även...

  Unionen kräver fler satsningar på kompetens

  Regeringen satsar 20 miljoner kronor på korta högskolekurser som ska locka medelålders till vidareutbildning. Unionen välkomnar pilotprojektet.
  – Det är bra att man gör något men det är inte tillräckligt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

 • Läs även...

  Unionen varnar för ökad kompetensbrist

  Regeringens höstbudget är ovanligt frikostig. 40 miljarder kronor läggs bland annat på skattesänkningar och utbildning. Unionen ser positivt på flera delar av budgeten, men anser att utbildningssatsningen borde haft en annan inriktning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.