Annons
Annons
 • Högutbildade kollegor påverkar produktiviteten på en arbetsplats, särskilt i yrken där man interagerar mycket med varandra. Foto: Shutterstock

Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

Publicerad 25 september 2020, kl 13:07

När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

I studien från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har forskaren Emily Nix undersökt hur anställda påverkas av att arbeta med mer välutbildade kollegor. I studien, som bygger på data från SCB, ingår manliga anställda i Sverige

Nyanställda som kommer in på en hög lön höjer löneutrymmet på företaget och bidrar på så vis till att höja även kollegornas lönenivå. Nu visar Nix forskning att även deras utbildning har betydelse. Hon fann att lönenivån ökade 0,3 procent på ett års sikt när kollegornas utbildningsnivå ökade med 10 procentenheter.

– Effekten är störst i yngre åldersgrupper. Det är kanske inte så förvånande eftersom löneutvecklingen ofta är snabbare i yngre åldrar, något som kan bero på att inlärningskurvan är brantare när man är ny på arbetsmarknaden, säger Maria Hemström Henningsson, IFAU:s generaldirektör och redaktör för studien.

Studien visar vidare att effekten av kollegornas utbildning är större i yrken där man interagerar med kollegorna än yrken där man jobbar ensam.

– Det här är en viktig signal om vad interaktionen med kollegorna betyder. Det är värt att tänka på, inte minst nu när vi jobbar mycket hemma. Vi har ju inte informella kunskapsutbyten som vanligt, vi träffas inte över kaffet och pratar längre, säger Maria Hemström Henningsson.

Emily Nix forskning visar också att anställda kan avstå från att investera i ny kunskap om det inte får betalat för det.

Läs mer: Byt jobb ofta - lär dig mer

– Som arbetsgivare ser man ofta bara vad anställda levererar i sitt eget arbete. Men det är lika viktigt att se vad de gör för kollegorna och belöna det i lönesättningen, säger Maria Hemström Henningsson.

– Det är också viktigt att kollegorna kan lyfta varandra inför chefen, och berätta om vad de andra bidrar med.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen kräver löneutfyllnad vid vab

  Alla anställda ska ha 90 procent av lönen vid vab. Det är ett av Unionens krav i årets avtalsrörelse för att få till ett jämnare uttag mellan kvinnor och män. Men motståndet från arbetsgivarna är stort.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Högre studier = högre lön

  Det lönar sig att plugga – om du väljer rätt utbildning. Flertalet högre utbildningar är dock rätt lönsamma i längden, visar en ny rapport. Särskilt om du är kvinna – även om högutbildade män alltid tjänar mer.

 • Läs även...

  Kompetensbristen ett hot mot välfärden

  Det råder stor brist på kompetens i Sverige – och problemet blir bara större. Redan i dag försvinner arbetstillfällen till andra länder, företagen har svårt att växa. Och några enkla lösningar finns inte.