Hon jobbar för ett öppnare arbetsliv

Publicerad 23 augusti 2012, kl 09:20

Sommaren 2008 hade Terese Cederlöf bestämt sig för att gå med i Prideparaden. Men beslutet tvingade även fram ett annat avgörande - hon skulle komma ut som transperson på jobbet.

- Jag tänkte att jag skulle förekomma skitsnacket på jobbet. Om någon såg mig i paraden så skulle ryktet sprida sig och då var det bättre att vara ärlig och berätta innan det började skvallras.
Terese Cederlöf jobbar som platschef på Hans Andersson Recycling i Spånga. Det har hon gjort i 23 år, men för fyra år sedan lystrade hon till namnet Sven.

En vanlig dag kommer hon till jobbet vid sju, ser till att allt rullar igång, kontaktar montörer och leverantörer och ser till att personal finns på plats. Skulle det fattas folk hoppar hon i blåstället.
Det är en mansdominerad arbetsplats, där ungefär hälften är arbetare och hälften tjänstemän.

- Jag började att tala om det för tjejerna i receptionen. De tyckte att det var jätteroligt och frågade vad jag tänkte ha för kläder när jag gick i paraden.

När det blev dags att berätta för ledningen och de anställda blev det svårare.
- Jag oroade mig en del innan. Tänkte att jag skulle bli mobbad eller utfryst. Man vet ju inte hur folk reagerar när man går utanför ramarna. Men det gick över förväntan.

En del som Terese på förhand trodde skulle ta allt med ro vek undan och andra som hon trodde skulle bli svårövertygade kom med på tåget snabbt.
- Jag har så klart också fördomar om folk. Det visade sig inte minst under en kryssning med jobbet. Efter några öl är det ju populärt att hacka lite på chefen och det satt en ung kille bredvid mig som jag bara väntade på att han skulle säga någonting spydigt. Till slut lutade han sig fram och viskade: Jag tycker att det är skithäftigt att du är transa. Då tänkte jag, okej, jag måste också tänka på mina förutfattade meningar.

För några veckor sedan delade Unionen ut priset årets HBT-vänligaste arbetsplats, som i år gick till Systembolaget Västerlånggatan i Uddevalla. Arbetsplatsen jobbar med en jämställdhetsplan, som är en hjälp för enskilda butiker i arbetet mot diskriminering. Terese Cederlöf försöker också vara en förebild för ett öppet arbetsklimat. Det gör hon på två sätt.

- Dels är jag öppen med vem jag är och vilka värderingar jag har. Har man en öppen diskussion så sprids de värderingarna. Sedan har jag anställt en transperson och ska anställa en till, inte för att de har den läggningen utan för att de är dugliga arbetare.
Hans Andersson Recyclings ledning försöker att tänka på mångfald vid rekrytering, något som Terese Cederlöf tror kan vara en framgångsfaktor även i andra forum.
- Dels ser det bra ut för företaget, men framför allt så tror jag att anställda mår bättre av att jobba i grupper med människor som har olika erfarenheter.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Hemmajobb upplevs som hot

  Att anställda jobbar hemifrån eller kommer sent och går tidigare, kan upplevas som oerhört provocerande. Forskare vid Lunds universitet har undersökt varför chefer och kollegor känner sig hotade av det allt flexiblare arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.