Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Hon lämnar Unionen på grund av spelbolagsaktierna

Unionens aktieägande i spelbolaget Kindred väcker uppståndelse. En av dem som reagerat är Melina Bozioti som valt att gå ur förbundet.
– Jag måste kunna se mig själv i spegeln, säger hon.
Ola Rennstam Publicerad 17 augusti 2021, kl 07:00
Privat och TT/Janerik Henriksson.
Melina Bozioti gick ur Unionen till följd av fackförbundets innehav av spelbolagsaktier. Privat och TT/Janerik Henriksson.

Före sommaren kunde Kollega berätta att Unionen är näst största ägare i spelbolaget Kindred, som bland annat äger Unibet. Uppgifterna om aktieinnehavet har väckt många reaktioner i sociala medier, bland annat på entreprenören Per Holknekts Linkedin-sida där fackets placeringar får skarp kritik.

En av dem som reagerat är Unionenmedlemmen Melina Bozioti som valt att gå ur förbundet.

– Jag blev väldigt arg och hade ingen aning att mitt fackförbund ens kunde tänka tanken att investera i en bransch som leder till olycka för flera hundratusen personer, säger hon.

Melina Boziotis familj är starkt engagerade i frågan. För två år sedan tog hennes bonusdotter Ebba sitt liv efter att på kort tid ha fått spelskulder på 1,7 miljoner kronor.

– Hon var en 26-årig social tjej, med bra jobb, vänner och bostadsrätt. Bilden av en typisk spelmissbrukare är ofta den totalt omvända men till skillnad från andra missbruk så kan du inte se på folk om det har spelmissbruk. Vi hade inte en aning när det gällde Ebba, och det är så lätt att trilla dit.

Vid sidan om sitt arbete som gruppchef på ett stort energibolag är Melina Bozioti nämndeman i Stockholms tingsrätt och volontärarbetare inom Stadsmissionen. Där ser hon på nära håll vad spelberoende kan leda till.

– Många av dem som döms i tingsrätten för mindre brott har begått dem för att skaffa pengar till skulder som måste betalas omgående. Många hemlösa jag möter har hamnat i den situationen på grund av sitt spelande, säger hon.

"Unionen verkar till och med stolta"

Facket har alltid varit viktigt för Melina Bozioti. Hon har varit med i Unionen sedan 2013 och dessförinnan förtroendevald inom Handels.

– Jag förutsätter att mitt fackförbund står upp mot oetiska placeringar och inte
investerar sina pengar som att investera i företag som har oschysta arbetsförhållande, använder barnarbete, tillverkar vapen eller i inte tar sitt miljöansvar. Och detsamma gäller investeringar som bidrar till ökat spelberoende.

Vad är risken med att ett fackförbund gör de här investeringarna?
– De ger spelandet en legitimitet. Unionen verkar till och med stolta över att de tjänat så mycket pengar på det här aktierna. Jag förstår inte hur ett fackförbund kan stå bakom det här.

Vad hoppas du uppnå med att gå ur Unionen?
– För mig är det en markering och oförenligt med mina värderingar. Jag kan inte stå bakom en organisation som gynnar spelbolag – även om det är lagligt. Men jag kommer aldrig begära av någon annan att de ska resonera som jag gör.

Melina Bozioti och hennes man, som också valt att gå ur Unionen efter att aktieinnehav blev känt, har skrivit brev till Unionens förbundsordförande Martin Linder för att få en förklaring till valet av placeringar.

Unionen anser inte att aktieinnehavet i Kindred Group är problematiskt. I en intervju med Kollega i maj svarade kapitalförvaltningschef Karl-Magnus Björklund att investeringen följer Unionens regelverk och att Kindred ligger längst fram av spelbolagen i arbetet med att förhindra spelberoende:

– Bolaget lägger stora resurser på att följa upp och kontakta konsumenter som kan ha problem med sitt spelande. Kindred Groups målsättning är att inga intäkter ska komma från problemspelande år 2023.

Stödlinjen spelmissbruk

Är du orolig för dina eller någon annans spelvanor? Kontakta stödlinjen spelmissbruk tel: 020-81 91 00

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.