Annons
Annons
 • Sandvik erbjuder 92 procent av lönen för den som jobbar 80 procent efter 60-årsdagen. Det nappade Eva Sundvik på. I dag jobbar hon onsdag till fredag. Foto: Mikael Wallerstedt

Hon nappade på deltidspension

Publicerad 14 september 2015, kl 15:41

Möjlighet att gå ned i arbetstid när pensionen närmar sig – och därmed orka arbeta lite längre upp i åldern – finns på flera av Unionens kollektivavtalsområden. Sandvik är ett av företagen som har tecknat avtal om flexpension. Eva Sundvik är en av de som antog erbjudandet.

– Vi har möjlighet att gå ned till 50, 60 eller 80 procents tjänst. Jag nappade direkt, säger löneadministratören Eva Sundvik.

Hon har valt att gå ned till 60 procent. Det innebär för hennes del att hon är ledig på måndagar och tisdagar. Under de dagarna hämtar hon barnbarn på förskolan, promenerar i skogen och pysslar i trädgården.

– Kristallkulan är grumlig och man vet aldrig vad som händer i livet. Jag har fått en större frihet och ett bättre liv utan söndagsångest med den här lösningen.

Att Eva tog steget berodde på flera saker. Hennes man dog i cancer för nio år sedan och det gav en tankeställare – livet är skört och oförutsägbart. Samtidigt har hon blivit äldre och tröttare och energin på de lediga dagarna tog snabbt slut. 

– Jag funderade över vad jag vill med mitt liv. Vill jag köpa nya kläder, börja renovera eller resa? Men det jag kom fram till var att jag ville ha tid – tid att göra vad jag själv vill, och ork att genomföra det.

Redan 2007 förhandlade facket och arbetsgivaren fram att man på tjänstemannasidan skulle avstå en del av lönesumman under tre år för att kompensera en del av inkomstbortfallet om man ville gå i deltidspension. Sandvik ville ha en kompetensväxling och de anställda ville ha en möjlighet att gå ned i tid när pensionen närmade sig.

Alla tjänstemän kan ta del av erbjudandet. Den som väljer att gå ned i tid från och med 60-årsdagen, exempelvis till en 80-procentig tjänst, får ut 92 procent av lönen.

En positiv effekt av förmånen har också varit att sjuktalen sjunkit på Sandvik, något som inte förvånar Eva Sundvik. 

– Ibland kan jag undra hur jag orkade jobba heltid förut. Jag är mer stresstålig nu, sover bättre och känner mig mer motståndskraftig än innan. Dessutom har jag större arbetsglädje när jag väl är på jobbet och kan ta tag i uppgifter med bättre fokus.

En utmaning för chefer och arbetsledare är dock att se till att arbetsuppgifterna för den har som gått ned i deltid inte blir för många och hinns med under den tid man jobbar. Och att arbetsbelastningen för arbetskamraterna inte blir dubbel för att  en person är borta några dagar i veckan.

Att bli pensionär på heltid kan innebära en rejäl omställning. Plötsligt finns inte nätverket av arbetskamrater kvar, barnen är utflugna och forumen där naturliga diskussioner och samtal fanns är svårare att hitta. Att trappa ned för att slutligen vara ledig på heltid kan vara en bra lösning, menar Eva Sundvik.

– Jag känner mig trygg i att vara ledig, jag tror att omställningen till att bli heltidspensionär kommer att bli väldigt odramatisk. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.

 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.