Annons
 • Sandvik erbjuder 92 procent av lönen för den som jobbar 80 procent efter 60-årsdagen. Det nappade Eva Sundvik på. I dag jobbar hon onsdag till fredag. Foto: Mikael Wallerstedt

Hon nappade på deltidspension

Publicerad 14 september 2015, kl 15:41

Möjlighet att gå ned i arbetstid när pensionen närmar sig – och därmed orka arbeta lite längre upp i åldern – finns på flera av Unionens kollektivavtalsområden. Sandvik är ett av företagen som har tecknat avtal om flexpension. Eva Sundvik är en av de som antog erbjudandet.

– Vi har möjlighet att gå ned till 50, 60 eller 80 procents tjänst. Jag nappade direkt, säger löneadministratören Eva Sundvik.

Hon har valt att gå ned till 60 procent. Det innebär för hennes del att hon är ledig på måndagar och tisdagar. Under de dagarna hämtar hon barnbarn på förskolan, promenerar i skogen och pysslar i trädgården.

– Kristallkulan är grumlig och man vet aldrig vad som händer i livet. Jag har fått en större frihet och ett bättre liv utan söndagsångest med den här lösningen.

Att Eva tog steget berodde på flera saker. Hennes man dog i cancer för nio år sedan och det gav en tankeställare – livet är skört och oförutsägbart. Samtidigt har hon blivit äldre och tröttare och energin på de lediga dagarna tog snabbt slut. 

– Jag funderade över vad jag vill med mitt liv. Vill jag köpa nya kläder, börja renovera eller resa? Men det jag kom fram till var att jag ville ha tid – tid att göra vad jag själv vill, och ork att genomföra det.

Redan 2007 förhandlade facket och arbetsgivaren fram att man på tjänstemannasidan skulle avstå en del av lönesumman under tre år för att kompensera en del av inkomstbortfallet om man ville gå i deltidspension. Sandvik ville ha en kompetensväxling och de anställda ville ha en möjlighet att gå ned i tid när pensionen närmade sig.

Alla tjänstemän kan ta del av erbjudandet. Den som väljer att gå ned i tid från och med 60-årsdagen, exempelvis till en 80-procentig tjänst, får ut 92 procent av lönen.

En positiv effekt av förmånen har också varit att sjuktalen sjunkit på Sandvik, något som inte förvånar Eva Sundvik. 

– Ibland kan jag undra hur jag orkade jobba heltid förut. Jag är mer stresstålig nu, sover bättre och känner mig mer motståndskraftig än innan. Dessutom har jag större arbetsglädje när jag väl är på jobbet och kan ta tag i uppgifter med bättre fokus.

En utmaning för chefer och arbetsledare är dock att se till att arbetsuppgifterna för den har som gått ned i deltid inte blir för många och hinns med under den tid man jobbar. Och att arbetsbelastningen för arbetskamraterna inte blir dubbel för att  en person är borta några dagar i veckan.

Att bli pensionär på heltid kan innebära en rejäl omställning. Plötsligt finns inte nätverket av arbetskamrater kvar, barnen är utflugna och forumen där naturliga diskussioner och samtal fanns är svårare att hitta. Att trappa ned för att slutligen vara ledig på heltid kan vara en bra lösning, menar Eva Sundvik.

– Jag känner mig trygg i att vara ledig, jag tror att omställningen till att bli heltidspensionär kommer att bli väldigt odramatisk. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Så ska äldre orka jobba längre

  Träning på arbetstid, kompetensutveckling och möjlighet att styra över sin arbetstid. Det är bara några av förslagen på vad arbetsgivare kan göra för att få seniora medarbetare att jobba längre, enligt en ny rapport.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.