• Foto: nito/Colourbox

Hur funkar jämställdhetsarbetet hos er?

Publicerad 8 mars 2019, kl 10:33

Kollega frågade fyra Unionenklubbar hur jämställdhetsarbetet fungerar på deras arbetsplats.

1. Jobbar er arbetsgivare aktivt med jämställdhet på något sätt?

2. Hur fungerar arbetet med lönekartläggning hos er?

3. Har ni fått gehör från arbetsgivaren när ni upptäckt oförklarade skillnader vid lönekartläggning?­

Matilda Dahl, klubbordförande Concentrix, Helsingborg:
– Absolut att de gör. När vi har lönerevisioner så tittar man alltid igenom att det inte ska finnas några löneskillnader till exempel. Arbetsgivaren uppmärksammar också Internationella kvinnodagen. I korridoren hänger tidslinje på viktiga årtal och bilder på bland annat suffragetter och andra betydelsefulla kvinnor.

– Jag tycker det fungerar väldigt bra. Jag har kontinuerliga möten med arbetsgivaren varje månad där lönekartläggning är en av de saker vi tar upp.

– Vi har faktiskt inte upptäckt oförklarade löneskillnader. Om det är något så tjänar kvinnorna hos oss lite mer men då för att de har arbetat längre och har en högre utbildningsgrad.

Goran Cacija, ordförande på Unionenklubben på CEVT i Göteborg:
– Ja, bland annat arbetas det med värdegrunden samt ledarskapet i företaget för att främja jämställdhet. Utöver det har man ett särskilt fokus, för att lönekartläggningen de senaste två åren har visat på oförklarade löneskillnader mellan kvinnliga och manliga anställda.

– Företaget generar en rapport via en extern firma varje år som jämför löner för liknande roller mellan avdelningar och inom branschen. Rapporten och dess innehåll diskuteras löpande under ett par sittningar, utöver det så djupdyker vi ner på individnivå i de fall där det upptäcks löneskillnader.

– Vi har precis börjat en ny lönekartläggning, men tidigare år har vi fått gehör när vi hittat oförklarade skillnader.

Jenny Sjöholm, ordförande Unionenklubben på Peab, Ängelholm:
– Man har satsat mycket de senaste åren med utbildning i jämställdhet men även med mångfald och likabehandling. Man jobbar aktivt med ttill exempel kvinnliga nätverk. Frågan om jämställdhet upplever jag är högt på agendan i hela koncernen. Man vill öka andelen kvinnor i branschen och då är jämlikhet en förutsättning.

– Det fungerar väldigt bra och i full samverkan. Vi är helt inkluderade i processen i hur vi årligen tar oss an denna uppgiften och hur den ska genomföras. Vi märker att vår input betyder mycket. Och det är ett gediget arbete varje år.

– Absolut. Arbetsgivaren lyssnar och vi har aktiva dialoger när vi upptäcker något som ser avvikande ut. För en sådan stor arbetsgivare så måste jag säga att lönerna inte är ett stort problem i frågan kring jämställdhet.

Rose-Mari Moden, ordförande Unionenklubben på DHL i Värnamo:
– Ja, företaget jobbar med jämställdhet, man gör en kartläggning varje år för att se hur det ligger till. Sen har man ett program för att lyfta kvinnor till högre positioner.

– Vi arbetar aktivt varje år med lönkartläggning.

– Ja, det har vi och vi har gått in specifikt där vi ser skillnader. Ibland kan det vara så att kvinnan tjänar mer än manen.

 

Text: Petra Rendik, Ola Rennstam, Johanna Rovira & David Österberg

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny ILO-konvention mot våld och trakasserier

  På midsommarafton röstade FN-organet ILO för en konvention om skydd mot våld och trakasserier i arbetslivet. En konvention som Sveriges arbetstagarparter jobbat hårt för i flera år och som fått medvind av MeToo.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.