Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Hur gäller arbetsskadeförsäkringen för resande säljare?

Jag har grubblat länge på en fråga som torde gälla hundratusentals arbetstagare i Sverige, och det är hur arbetsskadeförsäkringen gäller för alla oss vars arbetsdagar INTE besår i att gå ut genom ytterdörren hemifrån, ta bilen/bussen/tåget/cykeln till ett kontor, arbeta där hela dagen, och sedan ta sig hem igen. Vi är resande säljare, konsulter, tekniker, mm som spenderar större delen av vår arbetstid antingen ute hos en kund, på väg till och från kund, och ofta(st) utgår från hemmet utan att passera arbetsgivarens kontor.
Publicerad 4 mars 2014, kl 14:35

Man har ju läst alla historier om hur folk inte fått skador som uppstått på väg till/från jobbet godkända från arbetsskador, t ex för att man stannat till i en affär på vägen hem för att köpa mjölk och därmed frångått grundregeln att man ska ta sig direkt från hemmet till jobbet och vice versa.

Vi som kör hemifrån till en handfull kunder varje dag, oftast olika vägar och vid olika tidpunkter, vad gäller för oss? Och hur klassas tiden om man övernattar på hotell i tjänsten, och man råkar illa ut där (man hotellövernattar ju pga sin tjänstgöring, men det är ju fri tid på kvällen, natten och morgonen)? Det hade varit jätteintressant om ni på Kollega skulle kunna skriva en artikel i ämnet!

Som sagt, detta måste ju vara något som berör hundratusentals tjänstemän dagligen.

Tack på förhand!

Mikael Malm

Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson