Annons
Annons

Hur gäller arbetsskadeförsäkringen för resande säljare?

Publicerad 4 mars 2014, kl 14:35

Jag har grubblat länge på en fråga som torde gälla hundratusentals arbetstagare i Sverige, och det är hur arbetsskadeförsäkringen gäller för alla oss vars arbetsdagar INTE besår i att gå ut genom ytterdörren hemifrån, ta bilen/bussen/tåget/cykeln till ett kontor, arbeta där hela dagen, och sedan ta sig hem igen. Vi är resande säljare, konsulter, tekniker, mm som spenderar större delen av vår arbetstid antingen ute hos en kund, på väg till och från kund, och ofta(st) utgår från hemmet utan att passera arbetsgivarens kontor.

Man har ju läst alla historier om hur folk inte fått skador som uppstått på väg till/från jobbet godkända från arbetsskador, t ex för att man stannat till i en affär på vägen hem för att köpa mjölk och därmed frångått grundregeln att man ska ta sig direkt från hemmet till jobbet och vice versa.

Vi som kör hemifrån till en handfull kunder varje dag, oftast olika vägar och vid olika tidpunkter, vad gäller för oss? Och hur klassas tiden om man övernattar på hotell i tjänsten, och man råkar illa ut där (man hotellövernattar ju pga sin tjänstgöring, men det är ju fri tid på kvällen, natten och morgonen)? Det hade varit jätteintressant om ni på Kollega skulle kunna skriva en artikel i ämnet!

Som sagt, detta måste ju vara något som berör hundratusentals tjänstemän dagligen.

Tack på förhand!

Mikael Malm

Kommentarer

Tack för tipset! Det får redaktionen genast sätta tänderna i.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-03-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Förmånsbil blir oförmånlig – kan drabba säljare

  Från och med sommaren 2021 kommer förmånsbilar att bli dyrare. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Förslaget riskerar att slå mot resande försäljare.