Hur gäller arbetsskadeförsäkringen för resande säljare?

Publicerad 4 mars 2014, kl 14:35

Jag har grubblat länge på en fråga som torde gälla hundratusentals arbetstagare i Sverige, och det är hur arbetsskadeförsäkringen gäller för alla oss vars arbetsdagar INTE besår i att gå ut genom ytterdörren hemifrån, ta bilen/bussen/tåget/cykeln till ett kontor, arbeta där hela dagen, och sedan ta sig hem igen. Vi är resande säljare, konsulter, tekniker, mm som spenderar större delen av vår arbetstid antingen ute hos en kund, på väg till och från kund, och ofta(st) utgår från hemmet utan att passera arbetsgivarens kontor.

Man har ju läst alla historier om hur folk inte fått skador som uppstått på väg till/från jobbet godkända från arbetsskador, t ex för att man stannat till i en affär på vägen hem för att köpa mjölk och därmed frångått grundregeln att man ska ta sig direkt från hemmet till jobbet och vice versa.

Vi som kör hemifrån till en handfull kunder varje dag, oftast olika vägar och vid olika tidpunkter, vad gäller för oss? Och hur klassas tiden om man övernattar på hotell i tjänsten, och man råkar illa ut där (man hotellövernattar ju pga sin tjänstgöring, men det är ju fri tid på kvällen, natten och morgonen)? Det hade varit jätteintressant om ni på Kollega skulle kunna skriva en artikel i ämnet!

Som sagt, detta måste ju vara något som berör hundratusentals tjänstemän dagligen.

Tack på förhand!

Mikael Malm

Kommentarer

Tack för tipset! Det får redaktionen genast sätta tänderna i.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-03-25. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.