Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Hur hanterar du skitsnack?

Alla har vi varit med om att det snackas skit på arbetsplatsen. Men om det är du som är chefen och en medarbetare kommer till dig för att tala illa om en kollega - hur agerar du?
Publicerad 21 maj 2014, kl 13:31
Från vänster: Dag Erenius, My Schüldt, Alexandra Thomas.

Du hämtar kaffe i fikarummet. Ingen är där utom din medarbetare Andreas. Efter lite kallprat ser han sig plötsligt om, lutar sig fram och säger, halvviskande:

”Jag vill ju inte tala illa om folk, men ... Bengt blev väldigt full på personalfesten … jag tror han har alkoholproblem. Och inte sköter han sitt jobb heller.”

Hur ska du agera? Säga ifrån att skitsnack inte är okej – att du som chef, ingen annan, avgör om någon sköter sitt jobb? Eller tvärtom, ta det som en signal om ett viktigt problem? Berätta hur du skulle göra i kommentarsfältet, eller läs hur en chef, en konsult och en psykolog resonerar:

Dag Erenius, Site service manager på Akzo Nobel, Malmö och vinnare av Positions chefspris 2010:
– Ta tag i det! Agera i stunden, tänker jag. Be om fler argument. Säg att det här ska jag kolla upp. Stämmer det eller inte? Det kan vara besvärligt och ta tid, men det måste absolut göras. När chefen visar att synpunkter tas på allvar förstår också medarbetaren att man inte kan slänga ur sig synpunkter om kollegorna hur som helst. När jag vet vad hur det egentligen står till och har tagit tag i problemet, då tar jag bort grunden för skitsnacket.

- Min erfarenhet är att skvaller och skitsnack blir vanligare om företaget är under press, och när ledningen inte kommunicerar med medarbetarna. Så prata med dina medarbetare, berätta vad som händer. Det är mitt råd.
 
Konsulten My Schüldt, har hjälpt team och ledare att fungera bättre i 25 år.
– Ta tag i det genast! Ta reda på fakta så mycket du kan, och var så diskret du kan.
Mycket beror på sammanhanget: Hur väl känner du Andreas? Är det här första gången han kommer med något liknande? Be Andreas om mer information och exempel.

- Detta att Bengt var full och inte jobbar, det är specifikt och värt att ta på allvar. När missbruk märks på jobbet, då har familjen känt till det i tio år, brukar man säga. Då kan chefens agerande vara det som räddar en människa. Ta reda på Bengts sjukfrån­varo, snacka med chefskollegor, kolla Bengts arbetsprestation och prata till sist med Bengt.

- Det finns en risk att man till­fälligt spär på grundlösa rykten. Om det går fler rykten får man ta upp spelreglerna på jobbet: att vi ska prata med varandra och inte om varandra. Och om alltihop var skitsnack, då är det And­reas du måste prata med.

Psykologen Alexandra Thomas, med chefsposition på konsultföretaget Move Management:
– Tydliggör att du inte kan säga något till Bengt innan du sett något själv. Be att få fler exempel, det är ju två problem det handlar om – dels alkoholproblemet, dels arbetsprestationen.

- Säg till Andreas att samtalet måste stanna mellan honom och dig. Ge en signal om att det här tar vi inte i fikarummet. Vill Andreas sätta dit Bengt eller handlar det om omtanke? För medarbetare som fastnat lite, inte är nöjda med arbetsuppgifterna och inte når målen kan skitsnack bli det som håller gruppen samman.

- För att komma ifrån skitsnack kan man ha en runda på något möte där alla får berätta om sin vecka. Lyssna efter gnäll, och var uppmärksam på medarbetarnas kroppsspråk, som om någon himlar med ögonen. Prata om gruppdynamiken i medarbetarsamtal och visa att du som chef värde­sätter god stämning.

Jonas Fredén
Åsa Nilsson Rönnqvist
[email protected]

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".