Annons
Annons

Hur ska C och S kunna enas om arbetsrätten?

Publicerad 16 oktober 2018, kl 15:03

Stefan Löfven öppnar upp för att förhandla om arbetsrätten med C och L för att kunna bilda en blocköverskridande regering. Här är fyra punkter där det kommer bli minst sagt svårt att komma överens.

”Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden.”

Så sa Stefan Löfven under måndagen i en intervju med Dagens Industri med anledning av sin vilja att bilda en blocköverskridande regering innehållandes S, MP, L och C.

Men S och MP å ena sidan befinner sig långt ifrån C och L å den andra. Så här tycker partierna i fyra frågor.

Läs mer: "Politikerna bör hålla sig borta från arbetsrätten"


Turordningsreglerna i las (lagen om anställningsskydd)

C: Företag med upp till 50 anställda ska undantas från turordningsreglerna och kompetens ska väga tyngre än hur länge du har jobbat på arbetsplatsen när arbetsgivare tvingas till uppsägningar på grund av arbetsbrist.

L: Vill att företag med upp till 49 anställda ska få undanta upp till fem personer från turordningsreglerna. Vill också att kompetens ska väga tyngre än anställningstid.

S + MP: Inga föreslagna förändringar.


Konfliktreglerna

C + L: Vill införa en ”proportionalitetsprincip” för sympatiåtgärder. Fredsplikt ska gälla på arbetsplatser där det redan finns ett kollektivavtal, så att arbetstagare som tillhör fackförbund x inte kan strejka om fackförbund y har kollektivavtal med arbetsgivaren.  

S + MP: Inga föreslagna förändringar.


A-kassan

C: Vill höja a-kassan men att ersättningen samtidigt ska trappas ner snabbare.

L: Vill att förändringarna i las ska införas tillsammans med en obligatorisk a-kassa. Föreslår även att arbetsgivare ska betala en avgift till anställda som sägs upp på grund av arbetsbrist.

S: Inga föreslagna förändringar.

MP: Vill ”på sikt” höja taket i a-kassan till samma nivå som i sjukförsäkringen när ”det finns utrymme i statsbudgeten”. Vill även ”på sikt” införa en skattefinansierad och allmän grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet.  


Provanställning

C + L: Vill förlänga tiden en person kan vara provanställd från nuvarande sex månader till tolv månader.

S + MP: Inga föreslagna förändringar.

Läs mer: Partierna om "Den svenska partsmodellen"

Lediga jobb
 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Nej från LO till las-uppgörelse

  Las-förhandlingarna misslyckades ännu en gång efter att LO sagt nej till slutbudet.
  – Det innehöll en del som var bra, men alldeles för många skulle stå utan anställningsskydd, sa Susanna Gideonsson, ordförande för LO, på en presskonferens.
  PTK var dock nöjda med förslaget.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.