Annons
Annons
 • I IT-branschens begynnelse, i mitten av förra seklet, var det kvinnor som stor för programmeringen. På bilden, skådelspelerskan Christina Hendricks, som spelar Joan Harris, i en scen ur TV-serien 'Mad Men Foto: Michael Yarish/AP/TT

I IT-branschens begynnelse var kvinnorna

Publicerad 14 november 2014, kl 15:16

Microsoft, Apple, Google, IBM, HP, Facebook och Twitter har alla under 2014 presenterat statistik över könsfördelning och etnisk härkomst bland sina anställda, världen över. Numer utgör kvinnor en knapp tredjedel av de anställda, totalt. När det gäller rent tekniska jobb är siffran mycket lägre, och inte alltid lika stolt redovisad.

Det är lätt att tänka i banor av traditionella könsroller: män meckar och kvinnor kommunicerar. Men det har inte alltid sett ut så. I den digitala begynnelsen var det kvinnor som programmerade. Till exempel var alla programmerarna bakom mjukvaran till den amerikanska militärens första dator, ENIAC (electronic numerical integrator computer), kvinnor.

1967 hade modemagasinet Cosmopolitan ett reportage om ”Computer girls” där den amerikanska generalmajoren Grace Hopper - som på 50-talet varit med att utveckla ett av de allra första programmeringsspråken, COBOL (common business-oriented language) – förklarade att programmering är precis som att förbereda en middagsbjudning:

”Man måste planera i förväg och schemalägga allting så det är klart när det ska. Programmering kräver tålamod och sinne för detaljer. Kvinnor har naturlig talang för programmering.” - Ur boken Code Moves av Chandra/Geek Sublime.

På universitet i USA och Storbritannien dominerades klassrummen i Computer Science av kvinnor i flera decennier.

1984. Det var då det hände, enligt bloggaren Steve Henn, som liksom oss sökt svaret på var tjejerna tog vägen. Det var det året andelen kvinnliga studenter inom Computer Science-programmen började sjunka, skriver han. Ett fall som sedan fortsatte, brantare och brantare. Varför? Osäkert. Men det var i samma veva som konsumentledet började köpa PC privat, i stor skala.

De första PC:arna som började säljas mot konsument var inte så komplexa. I dag är våra kylskåp i princip komplexare datorer. Men de marknadsfördes redan då nästan uteslutande mot män och deras söner. Samtidigt kom flera spelfilmer om unga IT-genier, nästan uteslutande i form av finniga tonårskillar, som genom/trots sin nördighet kunde slå skurken och vinna tjejen.

Var det där datavetenskap och programmering blev manliga attribut? Det är i alla fall ett synsätt som till förbluffande stor del består än idag. Det syns i statistiken på universitet och högskolor såväl som i IT-bolagens jämställdhetssiffror.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Här finns de nya jobben

  Teknikskiftet riskerar att slå ut många jobb. Värst drabbade är kvinnodominerade yrken. Men det vissa även branscher där det skapas jobb, visar en ny rapport från Unionen.

 • Läs även...

  Så kan Sverige bli bäst på digitalisering

  Digital teknik måste bli tillgänglig för alla – annars kommer Sverige aldrig att bli världsbäst på digitalisering.
  – Det är synd om vi nöjer oss med att sitta i passagerarsätet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.