Annons
Annons

"I vår vet vi hur det går för Saab"

Publicerad 8 november 2010, kl 11:24

Trots de dystra försäljningssiffror som nyligen presenterades finns ingen omedelbar anledning till oro vad gäller Saab Automobiles framtid, menar bilindustrianalytikern Matts Carlsson.
- Först om ett halvår kan man se vart det bär.

Matts Carlsson- Det är klart att det inte vänder på en natt för Saab. Och vad gäller lanseringen av den nya 9-5:an så är det ju en stor och dyr bil som i första hand är intressant för utlandet och som tjänstebilar. Så jag tror inte man ska dra för stora växlar på försäljningssiffrorna än, säger Matts Carlsson.

- Och med tanke på det oerhörda bakslag man hade innan det vände, först i våras, så är det mycket som ska fungera.

Från början uppgav Saab Automobile att man skulle sälja totalt 55 000 bilar i år. I somras skruvades förväntningarna ner till 45 000 bilar och nyligen justerades åter prognosen för 2010 så att man nu beräknas sälja mellan 30 000 och 35 000 bilar.

Försäljningen under årets tre första kvartal stannade på endast 18 000 bilar.

Men enligt uppgift till Kollega motsvarar ändå bilförsäljningen de förväntningar som finns i bolagets interna budget, även om man gått ut med de högre siffrorna offentligt.

Ett problem man brottats med har varit att utöka produktionen i den takt man önskat på grund av svårigheter med att tillräckligt snabbt få tag på kompetent personal, ett annat gäller återförsäljarna.

- När det gäller återförsäljarna så handlar det om en omställningsprocess, där man strukturerat om, vilket tar en stund, och i många fall har man också nya återförsäljare. Sen vill man också minska på leden mellan Saab och återförsäljarna, vilket vi inte heller kommer att se resultatet av förrän om ett halvår, säger Matts Carlsson.

Att återvinna marknadens förtroende tar också tid, påpekar han.

- Att köpa en ny bil är ändå en stor och dyr investering.

- Det är klart att det inte får ta för lång tid innan det vänder. Men det finns ingen omedelbar anledning till oro utan måste ge det här ett halvår till.

Något som hjälpt Saab att snabbare få tillbaka marknadens förtroende är det motoravtal man nu tecknat med BMW.

- Att man fick till det samarbetet har varit väldigt varumärkesförstärkande eftersom det visar marknaden att andra potenta företag tror på Saab.

Saabs nya 9-4X, som ska byggas i den tidigare ägaren GM:s anläggning i Mexico, lanseras i vår.

- Den är inte heller avsedd för den svenska marknaden, utan framför allt för USA:s och Mexico:s. Och då måste man också få ordning på sitt återförsäljarnät i USA om det ska bli något bra drag. Så det är samma sak där, att man måste ge det här minst ett halvår, säger Matts Carlsson.

I vår är det också tänkt att kombivarianten av 9-5:an ska börja säljas.

- Om marknaden har förtroende för Saab så kommer det att vända då.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]