• Apotek Hjärtat har idag 2 000 anställda fördelade på 306 apotek, Cura apoteket har cirka 700 anställda på 65 apotek. Foto: Fotograferna Holmberg/Scanpix

Ica blir ny apoteksjätte

Publicerad 12 november 2014, kl 13:57

Det finns inga planer på att lägga ned apotek. Det säger Icas vd Per Strömberg efter Ica-gruppens köp av Apotek Hjärtat.

I och med Icas köp av Apotek Hjärtat för 5,7 miljarder kronor, blir man näst störst på den svenska apoteksmarknaden. Sedan tidigare äger Ica Cura apoteket.

Ica-gruppen räknar inte med några större förändringar för personalen, skriver tidningen Dagens Apotek. En förändring blir det ändå, då två huvudkontor så småningom ska bli ett.

Det ska inte heller bli några apoteksnedläggningar i kölvattnet av affären. Enligt Icas vd kompletterar Hjärtat och Cura varandra.

- Vi ser framför oss att de apotek vi har kommer att finnas kvar, sade Per Strömberg i samband med att affären presenterades, skriver Dagens Apotek.

Köpet bedöms skapa synergieffekter på runt 80 miljoner kronor per år, framför allt inom centrala omkostnader, inköp och logistik.

Till Dagens Apotek säger Per Strömberg att köpet funnits i Icas tankevärld länge, men att initiativet till affären togs först före sommaren.

Birgitta Larsson som är Unionens klubbordförande på Cura är positiv till affären.

- Ja, jag tycker att det är bra. Det gör att vi blir större och inte så sårbara. En sammanslagning låter väldigt klokt.

Carina Jansson, tidigare ordförande i Farmaciförbundet och numera seniorkonsult på Unionen, anser även hon att affären är bra.

- Eftersom Apotek Hjärtat ägs av ett riskkapitalbolag kan jag tycka att det känns tryggare att Ica tar över.

Apotek Hjärtat har idag 2 000 anställda fördelade på 306 apotek, Cura apoteket har cirka 700 anställda på 65 apotek.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Kvinnor i facket vittnar om sextrakasserier

  1 500 kvinnor från fackföreningsrörelsen kräver ett stopp på sexismen i ett offentligt upprop. Susanne Persson blev flera gånger kränkt av fackliga kamrater under sin tid i Unionens regionstyrelse.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Storaffär välkomnas av medlemmar

  Samgåendet mellan Com Hem och Tele2 kommer att trygga framtiden. Det tror Unionens representanter på Com Hem.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.