• Måndagens möte hölls i syfte att slipa idéer för hur man ska hitta nya lösningar för sysselsättningen i Robertsfors. Foto: Volodymyr Byrdiak/Colourbox

Idéer slipades i Robertsfors

Publicerad 28 oktober 2014, kl 14:08

En tiondel av den arbetsföra befolkningen i Robertsfors förlorar sina jobb när Element Six lägger ner diamantfabriken och flyttar utomlands. På måndagen hade fackklubbarna tillsammans med kommunen arrangerat ett möte om ortens framtid där bland andra Unionens 2:e vice ordförande Martin Linder deltog.

De produkter som tillverkats i diamantfabriken i Robertsfors sedan 1960-talet är unika för Element Six-koncernen. Trots detta och fastän Unionen och IF Metall visat nackdelarna med en flytt, har koncernledningen beslutat att tillverkningen av bland annat syntetiska diamanter till andra fabriker i Sydafrika och Irland.

- De skäl som anförts är ihåliga och det är klart att det gör det hela mer frustrerande att det fattats ett beslut utan att det finns rationella orsaker, säger Martin Linder, som på måndagen besökte i Robertsfors för att ge Unionens syn på situationen och framtiden.

Element Six inte det första företaget i Västerbotten som läggs ned med hänvisning till överkapacitet eller strukturell omorganisation. Sulzer Pumps i Nordmaling, Plymovent i Lycksele är andra någorlunda färska exempel. Under måndagens hearing diskuterades bland annat om det är för enkelt och billigt att lägga ner verksamhet och säga upp personal i Sverige. Men Martin Linder anser inte att det är någon lösning att göra det dyrare att lägga ner.

- Vi tror på att bejaka det nya snarare än att bevara det ”gamla”. Det är bättre att vara attraktiv för nya investeringar än att sätta krokben för att bevara verksamhet. Men för att det ska fungera så måste vi ha generösa trygghetssystem och omställningssystem och där finns i dag en del i övrigt att önska.

Måndagens möte hölls i syfte att försöka se framåt och för de inbjudna från länsstyrelsen, Region Västerbotten, IF Metall, Unionen, Robertsfors kommun, ALMI och företrädare för lokal och regional industri, att kavla upp ärmarna för att hitta nya lösningar för sysselsättningen i Robertsfors.  Enligt Martin Linder kan Unionen bland annat bidra med att hjälpa till att slå hål på myten om att den svenska modellen är oflexibel.

- Sverige kan tvärtom beskrivas om ett av de mest liberala länderna i Europa, mer liberalt än vad vi kan önska från fackligt håll. Det är viktigt att vi beskriver situationen på arbetsmarknaden korrekt för att inte förstärka de myter som finns.

- Det är också viktigt att få fart på det livslånga lärandet så att våra medlemmar kan stärka sin anställbarhet.  Dessutom gäller det att fokusera på satsningar i infrastrukturen eftersom geografiska avstånd kan vara faktorer som felaktigt kan ses som en konkurrensnackdel, säger Martin Linder

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  A-kassor slåss om medlemmar

  Flera a-kassor upplever att Unionens a-kassa konkurrerar med dem om medlemmar. Det visar en rapport från tillsynsmyndigheten IAF som också anmärker på hur Unionenkassan beviljar medlemskap.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.