Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Idol-Kishti tog hem segern i övertidsstrid

Den tidigare Idol-domaren Kishti Tomita nekades betalt när hon ville ha övertidsersättning efter att ha medverkat i tv. Efter att Unionen dragit fallet till domstol får hon nu 8 000 kronor.
Niklas Hallstedt Publicerad 28 mars 2014, kl 11:05
Lars Pehrsson / TT
Kishti Tomita ville ha övertidsersättning efter att ha medverkat i TV-programmet "Malou efter 10". Nu har hon fått rätt. Lars Pehrsson / TT

Det var för några år sedan när Kishti Tomita jobbade på Föreningen Anhörig till Sexuellt Utnyttjade Barn som tvisten uppstod. Det berättar Dagens Media.

När hon medverkade i TV4-programmet ”Malou efter 10” två gånger krävde hon övertidsersättning av sin arbetsgivare. Men föreningen ansåg inte att de var tvungna att betala. Istället beskyllde de Kishti Tomita för att ha varit olovligt frånvarande från sin tjänst, skriver Dagens Media.

Det i sin tur ledde till att Unionen, som företrädde Kishti Tomita, stämde föreningen.  Efter förlikning i tingsrätten har man nu kommit överens om att idoldomaren ska få 8 000 kronor.

Arbetsrätt

Skyddsombud ifrågasatte arbetsmiljön – avskedades

Skyddsombudet påtalade brister i arbetsmiljön på maskinföretaget. Utan några varningar avskedades han i december med motiveringen att han hade samarbetssvårigheter.
Lina Björk Publicerad 10 april 2024, kl 13:04
Man i vit skjorta och slips samlar sina kontorstillhörigheter i en brun kartong.
Serviceteknikern avskedades. På grund av samarbetssvårigheter, menar arbetsgivaren. Felaktigt, menar Unionen och kopplar avskedet till mannens förtroendeuppdrag som skyddsombud. Foto: Colourbox.

Företaget som serviceteknikern jobbade på sysslade huvudsakligen med reparationer och installationer av städmaskiner. Det var ett tungt jobb och han försökte förbättra arbetsmiljön, framför allt sista året då han även var skyddsombud. 

I februari förra året inträffade en incident i företagets lokaler. En kollega till skyddsombudet och en person i ledande ställning hade en diskussion som utmynnade i handgripligheter. Kollegan anmälde händelsen till serviceteknikern i egenskap av skyddsombud och han upprättade en tillbudsanmälan efter att ha ringt och frågat Unionen om råd. 

Unionen stämmer: Kopplar avsked till uppdrag

I tillbudsanmälan råkade serviceteknikern av misstag kryssa i att anmälan gjordes av arbetsgivaren. Men i hela rapporten har han skrivit att det är han själv i egenskap av skyddsombud som skrivit. Arbetsgivaren ansåg att misstaget var allvarligt och valde att avskeda honom med motiveringen att han har samarbetssvårigheter. 

Unionen stämmer nu maskinföretaget och skriver i stämningsansökan att det finns en tydlig koppling mellan mannens roll som skyddsombud och avskedandet. Man begär därför 220 000 kronor i allmänt skadestånd samt utebliven lön och att avskedandet ska förklaras ogiltigt.