Annons
Annons

"Ikea i Turkiet förföljer anställda"

Publicerad 21 maj 2013, kl 10:09

Trakasserierna mot anställda på Ikea i Turkiet står högst på dagordningen när fackligt aktiva Ikeaanställda från hela världen samlas i Stockholm i dag.

UNIs globala fackliga allians på Ikea bildades för att Ikeaanställda världen över skulle kunna dela erfarenheter och fungera som påtryckare för att Ikea ska leva upp till sina principer. Fastän det finns problem på Ikeavaruhus på flera håll i världen, har nätverket i år lyft Turkiet för att problemen där är akuta.

- Vi har anlitat en oberoende forskare som tagit fram en rapport om omständigheterna på Ikea i Turkiet, säger Marie Nelving Kihlberg, internationell sekreterare på Unionen.

- Vi vet att företaget där förföljer fackligt aktiva anställda och söker upp familjer. Arbetsgivarna eskorterar anställda för att avregistrera sig och tvingar folk att lägga handen på koranen och svära på att de inte är med i facket.

Inter Ikea, som håller i franchiseverksamheten, har tackat nej till att vara med på mötet.  De har dock lovat att vidta åtgärder - om deras egen utredning kommer fram till samma slutsatser som den oberoende forskarens.

- Det innebär rätt mycket att säga upp ett kontrakt, så de vill förhala så länge de bara kan. Det är olyckligt att de inte vill komma för här har man ett utmärkt tillfälle att träffa både facket och anställda, säger Marie Nelving Kihlberg.

Ikeagruppen, som är den enskilt största franchiseföretaget och har hand om alla svenska varuhus kommer dock att medverka på mötet som vi kommer att rapportera mer ifrån.

Fakta

 • UNI Global Union företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn över hela världen.
 • UNI har 900 medlemsförbund som representerar arbetstagare i 150 länder i alla världsregioner.

(Källa: uniglobalunion.org)

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Svenskar kvar på Volvo i Kina

   Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

  • Läs även...

   Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

   Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.