Annons
Annons

Ikea kränker fackliga rättigheter

Publicerad 7 september 2012, kl 10:03

Anställda på Ikea i Turkiet hotas och trakasseras om de är med i facket. På lördag den 8:e september anordnas en demonstration för att uppmärksamma missförhållandena.

Ikea i Turkiet får skarp kritik från Unionen och Handelsanställdas förbund efter att det framkommit hur företaget behandlar sina anställda. Enligt representanter från de svenska fackförbunden har anställda pressats till att gå ur facket och personer som tros vara fackligt aktiva har fått sparken.

Flera anställda i Turkiet berättar om hur de trakasseras och hotas av företaget. För att få dem att lämna facket har Ikea i flera fall sökt upp och försökt påverka deras familjer. När Unionen och Handels varit på besök i Turkiet har de fått ta del av exempel på utpressning mot anställda.

- Utifrån de värderingar Ikea säger sig stå för och de grundläggande principer företaget nyligen antagit vill vi se att ord blir till handling och att principerna efterlevs i alla de varuhus som drivs i Ikea:s namn, säger Unionens vice ordförande Peter Hellberg i ett pressmeddelande.

Den internationella fackliga federationen UNI kräver, tillsammans med Unionen och Handels, att Ikea tecknar ett globalt avtal om fackliga rättigheter. Ett sådant avtal skulle fungera som ett stöd i kollektivavtalsförhandlingar samt stötta de anställdas rätt att bli medlemmar i facket.

För att uppmärksamma missförhållandena, anordnar den fackliga organisationen Koop-Is en demonstration i Istanbul på lördag. I samband med demonstrationen kommer Peter Hellberg från Unionen och Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande, att skicka en videohälsning för att visa sitt stöd för de anställda på Ikea.

Här kan du se videohälsningen.

Linnea Andersson
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Svenskt avtal för bättre villkor globalt

  Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
  – Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Google gör sig av med fackligt aktiva

  Medarbetare på Google hävdar att de blivit av med jobben på grund av sitt fackliga arbete. De planerar att stämma företaget i den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Nytt nätverk ska förbättra villkor i produktionsländer

  Svenska företag har en stor del av sin produktion i länder med dåliga arbetsvillkor. Nu har Unionen varit med och bildat ett nätverk som ska förbättra förhållandena för anställda i de globala leverantörsleden.

 • Läs även...

  Hopp om dialog i Sydafrika

  Låga löner, usla bostäder, alkoholism, föreningsrättskränkningar – utmaningarna för fackförbunden i Sydafrika är många. Unionen och Systembolaget, som jobbar ihop för att förbättra arbetsvillkoren för sydafrikanska vinarbetare, ser ändå små förändringar i rätt riktning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.