• Tre som vågar. Katja Tolkats, Svetlana Kostjutjenko och Valera Kudrjakov är öppna medlemmar i den enda fackklubben bland de 12 000 anställda på Ikea i Ryssland. De andra medlemmarna är rädda för repressalier och vill inte avslöja att de är med. Foto: Börge Nilsson

Ikea mutade sig till intyg

Publicerad 13 januari 2014, kl 16:16

Fackklubben på Ikea i S:t Petersburg startade i restaurangköket. Personalen upptäckte att de hade intyg på utbildningar de aldrig hade gått.
– Företaget hade mutat sig till våra intyg, säger Svetlana Kostjutjenko.

Katja Tolkats och Svetlana Kostjutjenko arbetar båda i restaurangen på Ikea Parnas. De förklarar att rysk lag kräver att kökspersonal har utbildning i bland annat livsmedelshygien och att den som är klar med sin kurs får högre lön.

Därför frågade Katja och Svetlana sina chefer när de skulle gå kursen. Cheferna svarade att det inte behövdes. De hade redan de intyg som behövdes.

– Då svarade jag att i så fall ska vi väl ha högre lön, säger Svetlana.

Men det fick de inte. Och eftersom de visste att de inte gått de kurser som ledningen påstod att de hade gjort, så försökte de ta reda på vad som hade hänt.

När Svetlana fick se sitt kursintyg blev hon full i skratt. Hon hade fått olika bra betyg och omdömen på olika delar av kursen. Allt såg väldigt trovärdigt ut.

– Ikea hade helt enkelt köpt falska kursintyg från en yrkesskola för att ha att visa upp när myndigheternas inspektörer kom. Det är korruption, säger Svetlana.

Nu har Svetlana gått de kurser hon redan hade intyg på. Katja Tolkats har inte fått någon utbildning.

– Men jobba får jag. Jag kan aldrig tro att det är lagligt, säger hon.

Via e-post bekräftar Anna Pilkrona Godden, som har hand om mediefrågor som rör Ikeas varuhus, att företaget fixat intyg på kurser som personalen inte har gått. Ikea skriver:

”För några år sedan hade vi en överenskommelse mellan butiken och en lokal skola om att förse oss med certifiering av kockar”.

Arrangemanget var onödigt, enligt företaget, som tvärtemot vad fackklubben säger hävdar att det inte finns något lagligt krav på intyg för kockar, vilket man ett tag trodde.

Men att intygen var falska bekräftas av Ikea:

”Däremot är det korrekt att inte alla medarbetare genomgick all den träning de skulle ha gått för att få intygen från skolan”, skriver Ikea. 
 

Börge Nilsson/Textra

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

 • Läs även...

  Samma jobb men olika lön på svenska ambassader

  Att tillämpa lagen i det land man jobbar kan tyckas vara en självklarhet. Men både lokalt anställda vid svenska ambassader utomlands och lokalanställd personal vid utländska ambassader i Sverige, föredrar svensk arbetslagstiftning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.