Annons
 • En illa skött rekryteringsprocess får arbetssökande att välja bort potentiella arbetsgivare, enligt en undersökning. Foto: Colourbox

Illa skött rekrytering skrämmer jobbsökande

Publicerad 13 november 2014, kl 10:11

Två av tre arbetssökande har blivit så besvikna över hur en arbetsgivare har skött sin rekrytering att de aldrig vill söka jobb på samma företag igen, enligt en undersökning.

Viktigast för dem som blivit kallade till en intervju var att få chansen att visa sin kompetens, vilket endast hälften av de berörda upplevde att de hade fått.

Andra faktorer de lyfte fram var att kommunikationen med arbetsgivaren ska fungera bra, att man har insyn i hur rekryteringsprocessen går till, att det går snabbt mellan ansökan och återkoppling och att man får en bra respons när processen avslutats.

Inte heller på de områdena hade förväntningarna infriats.  Störst differens mellan  förväntningar och upplevelse gäller återkoppling efter att processen avslutats. I det fallet uppgav 83 procent att det var en viktig faktor medan endast 61 procent tyckte att arbetsgivaren hade levt upp till den förväntningen.

Nio av tio uppgav att den respons och återkoppling de fått under en rekryteringsprocess har påverkat deras syn på arbetsgivaren. Och två av tre kommer inte att söka jobb igen hos en arbetsgivare som inte lyckades leva upp till förväntningarna på hur en bra arbetsgivare ska sköta sin rekrytering.

Undersökningen, gjord av YouGov, baseras på intervjuer med 1 000 män och kvinnor mellan 25 och 64 år under oktober i år. 95 procent av de intervjuade var tjänstemän.

 

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]

Kommentarer

Varför är det då viktigt med återkoppling? Har man fått besked att tyvärr har tjänsten gått till någon annan. Då lägger man det bakom sig och går vidare och söker därefter andra lediga tjänster. Det här med återkoppling det är något nytt och helt onödig grej.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-12-03. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Tjänstemän vill få vägledning

  En av fyra tjänstemän, eller närmare 375 000, vill ha yrkesvägledning, studievägledning eller både och. Det visar TCO:s nya rapport som benar ut tjänstemännens behov och erfarenheter av vägledning.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Diskriminering vanligt tror anställda

  Risken att diskrimineras både i anställningsprocessen och på jobbet är stor. Det anser åtminstone de tjänstemän som tillfrågats om hur det skulle gå till på deras arbetsplats.

 • Läs även...

  Medelålders chefer vill byta jobb

  Många i medelåldern drömmer om att byta jobb. Men 4 av 10 upplever att det är svårt att få ett nytt arbete på grund av stigande ålder. Det visar en undersökning om karriär och yrkesliv från Folkuniversitetet.

 • Läs även...

  Allt fler tjänstemän blir av med jobbet

  Det är tuffare tider för Sveriges tjänstemän. Under årets andra kvartal fick 22 procent fler stöd från TRR jämfört med samma period förra året. Och trenden ser ut att hålla i sig.

 • Läs även...

  2 500 kvalificerade industrijobb utlyses

  I går inleddes en landsomfattande rekryteringsturné för att locka personal till den blivande batterifabriken i Skellefteå. Batteritillverkaren Northvolt behöver tillsätta drygt 2 500 i huvudsak kvalificerade industrijobb fram till 2023.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.