Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Illa skött rekrytering skrämmer jobbsökande

Två av tre arbetssökande har blivit så besvikna över hur en arbetsgivare har skött sin rekrytering att de aldrig vill söka jobb på samma företag igen, enligt en undersökning.
Anita Täpp Publicerad 13 november 2014, kl 10:11
Colourbox
En illa skött rekryteringsprocess får arbetssökande att välja bort potentiella arbetsgivare, enligt en undersökning. Colourbox

Viktigast för dem som blivit kallade till en intervju var att få chansen att visa sin kompetens, vilket endast hälften av de berörda upplevde att de hade fått.

Andra faktorer de lyfte fram var att kommunikationen med arbetsgivaren ska fungera bra, att man har insyn i hur rekryteringsprocessen går till, att det går snabbt mellan ansökan och återkoppling och att man får en bra respons när processen avslutats.

Inte heller på de områdena hade förväntningarna infriats.  Störst differens mellan  förväntningar och upplevelse gäller återkoppling efter att processen avslutats. I det fallet uppgav 83 procent att det var en viktig faktor medan endast 61 procent tyckte att arbetsgivaren hade levt upp till den förväntningen.

Nio av tio uppgav att den respons och återkoppling de fått under en rekryteringsprocess har påverkat deras syn på arbetsgivaren. Och två av tre kommer inte att söka jobb igen hos en arbetsgivare som inte lyckades leva upp till förväntningarna på hur en bra arbetsgivare ska sköta sin rekrytering.

Undersökningen, gjord av YouGov, baseras på intervjuer med 1 000 män och kvinnor mellan 25 och 64 år under oktober i år. 95 procent av de intervjuade var tjänstemän.

 

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4