Annons
Annons
 • Industriarbetsgivarna företräder bland annat företag inom den svenska stålindustrin. Foto: Marcus Ericsson / TT

Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

Publicerad 10 september 2020, kl 11:45

Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

I en ny rapport ger Industriarbetsgivarna, som företräder den svenska basindustrin, en bild av det ekonomiska läget där ljuspunkterna lyser med sin frånvaro. Raset är stort och har skett på bred front, exporten är extremt svag, arbetslösheten har stigit till nio procent och förväntas stiga ytterligare. Många anställda är varslade om uppsägning och många har beviljats korttidsarbete.

Osäkerheten ligger som en våt filt över ekonomin, anser Industriarbetsgivarna. I det läget är det svårt att se att det finns utrymme för några större löneökningar.

– Självklart är lönekostnaden viktig för våra företag. De verkar i en stenhård konkurrens där varje krona spelar roll, sa chefekonomen Kerstin Hallsten när rapporten presenterades under torsdagen.

Förhandlingschefen Per Widolf poängterade att basindustrin tror på längre avtalsperioder, givet att innehållet stärker konkurrenskraften.

– Vi måste titta framåt, ta ansvar och försöka skapa en situation som är så stabil som möjligt. 2020 är ett förlorat år, men det gäller inte 2021 och 2022 om vi sätter ett avtal som är ansvarsfullt och stabilt.

Läs mer: Så påverkar pandemin din lön

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Klumpsumma i stället för retroaktiv lön

  Några förflugna ord på intranätet gjorde att anställda på Hitachi ABB Power Grids får en sudd pengar i stället för retroaktiv lön från 1 april. Detta trots att det inte fanns med i det märkessättande Industriavtalet.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Lokal besvikelse över utebliven löneökning

  Bra lönenivå men synd att årets lönehöjning försvann. Kollega har pratat med klubbarna på Scania och Tallink Silja som har förståelse för att årets avtalsförhandling var ovanligt tuff, men som är besvikna över att det inte blev någon retroaktiv lön.

 • Läs även...

  Debatt: Vi vill inte bara ha ord - vi vill ha handling!

  Vi ställer upp för företaget, jobbar hårt och utsätter oss för faror. Vi är lojala också för att vi älskar att göra radio och tv. Men samtidigt vill företaget försämra våra villkor. Det går inte ihop, skriver facken på SVT, SR och UR.

 • Läs även...

  Corona skapar psykisk ohälsa

  Lågkonjunkturer och kriser brukar normalt vara bra för folkhälsan. Men inget är normalt med corona. Nu ökar i stället den psykiska ohälsan.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.