Annons
Annons
 • Industriarbetsgivarna företräder bland annat företag inom den svenska stålindustrin. Foto: Marcus Ericsson / TT

Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

Publicerad 10 september 2020, kl 11:45

Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

I en ny rapport ger Industriarbetsgivarna, som företräder den svenska basindustrin, en bild av det ekonomiska läget där ljuspunkterna lyser med sin frånvaro. Raset är stort och har skett på bred front, exporten är extremt svag, arbetslösheten har stigit till nio procent och förväntas stiga ytterligare. Många anställda är varslade om uppsägning och många har beviljats korttidsarbete.

Osäkerheten ligger som en våt filt över ekonomin, anser Industriarbetsgivarna. I det läget är det svårt att se att det finns utrymme för några större löneökningar.

– Självklart är lönekostnaden viktig för våra företag. De verkar i en stenhård konkurrens där varje krona spelar roll, sa chefekonomen Kerstin Hallsten när rapporten presenterades under torsdagen.

Förhandlingschefen Per Widolf poängterade att basindustrin tror på längre avtalsperioder, givet att innehållet stärker konkurrenskraften.

– Vi måste titta framåt, ta ansvar och försöka skapa en situation som är så stabil som möjligt. 2020 är ett förlorat år, men det gäller inte 2021 och 2022 om vi sätter ett avtal som är ansvarsfullt och stabilt.

Läs mer: Så påverkar pandemin din lön

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-10-01.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.