Annons
Annons
 • Unionen menar att fler spår mellan Uppsala och Stockholm skulle främja utvecklingen i Mälardalen, men infrastrukturministern tror på andra lösningar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inga fler spår mellan Uppsala och Stockholm

Publicerad 26 februari 2014, kl 13:39

För att främja tillväxten i Mälardalsregionen efterlyser Unionen fyra järnvägsspår på regionens tyngst trafikerade pendlarsträcka. Men det blir inga fler spår, säger infrastrukturministern Elmsäter-Svärd.

Catharina Elmsäter-Svärd (M) gav klara besked vid sitt besök på Unionens förbundskontor under onsdagsmorgonen, det blir ingen mer räls mellan Uppsala och Stockholm. Spårutökningen är en av åtgärderna som Unionen efterlyst i sin rapport om Mälardalsregionens tillväxt och infrastruktur. Totalt görs 35 miljoner pendlingsresor per år över kommungränserna i Mälardalen.

- Av dem görs strax över hälften mellan Stockholm och Uppsala. Därför vill Unionen se utbyggnaden av ett fyrspårigt järnvägsnät mellan Stockholm och Uppsala, sade Gösta Karlsson, Unionens chefsekonom, vid ett tidigare tillfälle till Kollega.

Gösta Karlsson har författat rapporten som arbetats fram av Unionens regioner runt omkring Mälardalen. För att belysa problematiken med stopp i den överbelastade tågtrafiken, har Unionen räknat ut de ekonomiska konsekvenserna av ett tiominutersstopp i pendeltrafiken. För ett fullsatt pendeltåg med 850 passagerare blir samhällets produktionsbortfall, sparsamt räknat, 70 000 kronor eller mer.

Men infrastrukturministern tror på andra lösningar framför att öka antalet spår.

- Ni får inte fyra spår. När Citybanan är klar 2017 kommer det göra stor skillnad även för pendlarna mellan Stockholm och Uppsala, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Två miljoner till Unionens medlemmar

  Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.