• Skandinaviska fackledare kräver gröna jobb, inför EU:s klimatmöte. Från Sverige deltar Eva Nordmark (TCO), Tobias Baudin (LO) och Göran Arrius (Saco). Foto: ETUC

Inga jobb på en död planet

Publicerad 21 oktober 2014, kl 17:00

I dag samlades fackliga ledare från hela Europa på en matta i Bryssel för att uppmärksamma vikten av en ambitiös miljöpolitik inom EU – inför toppmötet då EU:s klimat- och energipolitiska mål till 2030 ska antas.

På plats fanns bland andra TCO:s ordförande Eva Nordmark, LO:s Tobias Baudin och Saco:s Göran Arrius, som på bilden står på mattan som föreställer ett rämnat isberg och håller i ett plakat med texten: Inga jobb på en död planet.

Kampanjen arrangerades av Europafacken, ETUC, som samtidigt kräver att miljöpolitiken kopplas ihop med en investeringsplan för hållbar tillväxt och fler kvalitativa jobb, fler ”gröna” jobb och stärkt arbetsrätt. Till skillnad från EU-kommissionen (se faktaruta) vill ETUC även se bindande avtal på nationell nivå.

”Klimatförändringarna utmanar mänskligheten. Samtidigt finns enorm potential för nya jobb genom investeringar i grön, förnybar energi och infrastruktur”, säger Bernadette Ségol, generalsekreterare för ETUC, i en presskommentar.

Se alla bilderna här.

EU:s klimat och energimål

Det här vill EU-kommissionen:

 • Andelen förnybar energi 2030 ska vara 27 procent. Målet är bindande på EU-nivå men inte för varje medlemsland.
 • Minska växthusgasutsläppen med 40 procent i jämförelse med nivån 1990. Fram till till 2020 ska målet utsläppen minskas med 20 procent.
 • Energieffektiviseringen ska vara 30 procent. Utgångspunkten är kommissionens beräkningar från 2007 om hur stor energiåtgången skulle vara om inget göres.
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.