Annons
Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

"Ingen bonus med bonus"

Publicerad 18 februari 2019, kl 14:17

Bonusarna kommer att försvinna. I alla fall för företagstopparna – men knappast för de flesta av er som läser det här.

Vad jag grundar det tipset på? Jo, påståendet att bonussystemen leder till bättre prestationer är minst sagt omtvistat.

Tvärtom finns det en hel del som pekar i rakt motsatt riktning. Rörliga löner riskerar att leda till att företagets långsiktiga verksamhet blir lidande – för företagets vd är det mer lönsamt att visa bra resultat snabbt.

Kapitalismen är visserligen inte så rationell som ibland hävdas, men den är inte heller fullständigt blind. Därför tillhör de allt högre bonusar för företagsledarna – i förfjol höjdes den rörliga lönen för en börs-vd med i snitt 46 procent – snart det förflutna.

Du som inte är högt uppsatt chef och har någon form av rörlig lön kan nog fortsätta sova gott om nätterna. I ditt fall finns nämligen en del som talar för att den har önskad effekt. På lägre nivå upplevs nämligen rörlig lön som både rättvis och möjlig att påverka.

Och – som Unionens ombudsman Gunilla Krieg påpekar i vår artikel om bonusar – chefer på lägre nivå har inte samma möjligheter som storbolagschefer att fatta kortsiktiga beslut för att gynna den egna plånboken.

Läs mer: Bonus kan hämma kreativiteten

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Sökes: Halvrisiga kvinnor

  Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.

 • Läs även...

  Mördande stress

  I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.