• Foto: Anders Wiklund/TT

Ingen rädder för VW på Scania

Publicerad 15 oktober 2014, kl 11:07

Facket på Volkswagen vill att företaget skapar ett nytt bolag där lastbilsbolagen Scania och MAN ingår. Det skulle betyda att makt flyttas från det svenska bolagets ledning. Men Unionenfacket på Scania är inte oroligt.

Tidigare i år tog VW över hela Scania. Nu rapporterar Dagens Industri att VW:s fackordförande Bernd Osterloh vill att ett nytt, tyskt koncernbolag bildas.

Bernd Osterloh sägs vara nära allierad med VW:s ordförande Ferdinand Piëch. I det nya bolaget skulle förutom Scania och MAN också VW-märkets kommersiella fordon ingå. En sådan förändring skulle enligt DI innebära att Scanias styrelse kan marginaliseras när stora beslut tas i det nya bolaget.

Håkan Thurfjell, Unionens klubbordförande på Scania, är dock inte särskild oroad.

- Det är inget revolutionerande med det. De har köpt oss, så det är klart att de vill ha makten. Vi har ju inte varit gratis direkt.

Enligt Håkan Thurfjell är tanken på det nya bolaget inget nytt.

- Tanken på att bilda ett holdingbolag under vilket Scania och MAN ska ligga som separata dotterbolag har funnits med redan från början, men inte blivit av ännu.

I samband med att VW köpte det svenska bolaget tecknades en överenskommelse som bland annat innebär att facket får veto mot nedläggningar och flytt av jobb. Den kommer att gälla även framöver.

- Den överenskommelsen är inte tidsbegränsad på något sätt, säger Håkan Thurfjell.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.