• Lagda varsel kommer inte att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

Ingen strejk i morgon

Publicerad 21 april 2016, kl 15:34 Uppdaterad 22 april 2016, kl 14:19

Arbetsdomstolens beslut gällande flexpensionskonflikten mellan fack och arbetsgivare väcker många frågor. Klart är dock att ingen strejk bryter ut på Almegaområdet.

Almega lämnade under torsdagen förra veckan in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. 

Invändningen bestod i att pensionsfrågor regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, det vill säga inte de kollektivavtal som nu ligger på förhandlingsbordet. Då det avtalet inte är uppsagt för omförhandling menade Almega att det inte var tillåtet att strejka i syfte att tvinga fram ökade pensionsavsättningar.

Arbetsdomstolen har nu fattat sitt beslut, men det råder delade meningar om hur man ska tolka det. AD avslår fackens yrkan om att ta ett interimiskt beslut om konflikten, med motiveringen att man inte vill ta ställning på så kort tid. Almega tolkar beslutet som att AD gått på deras linje och att en strejk nu inte längre är aktuell.

På Unionen anser man att beslutet öppnar för olika tolkningar. Men gör ändå bedömningen att lagda varsel inte kommer att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

-  Beslutet är en besvikelse men  frågan om flexpension är lika viktig i dag som den var i går. Vi är trygga med att det finns andra vägar framåt. Det här är ett gupp i vägbanan, men mobiliseringen av medlemmar var inte förgäves, det gjorde att vi är starkare nu än för ett halvår sedan, säger Martin Wästfelt, som är chefsjurist på Unionen.

Parterna får nu gå tillbaka till förhandlingsbordet.

- Det är viktigt att säga att det här egentligen inte är en rättslig strid, det är en rättvisefråga som kan lösas från förhandlingsbordet utifrån den kollektiva styrka som vi har.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.