Annons
Annons
 • Lagda varsel kommer inte att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

Ingen strejk i morgon

Publicerad 21 april 2016, kl 15:34 Uppdaterad 22 april 2016, kl 14:19

Arbetsdomstolens beslut gällande flexpensionskonflikten mellan fack och arbetsgivare väcker många frågor. Klart är dock att ingen strejk bryter ut på Almegaområdet.

Almega lämnade under torsdagen förra veckan in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. 

Invändningen bestod i att pensionsfrågor regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, det vill säga inte de kollektivavtal som nu ligger på förhandlingsbordet. Då det avtalet inte är uppsagt för omförhandling menade Almega att det inte var tillåtet att strejka i syfte att tvinga fram ökade pensionsavsättningar.

Arbetsdomstolen har nu fattat sitt beslut, men det råder delade meningar om hur man ska tolka det. AD avslår fackens yrkan om att ta ett interimiskt beslut om konflikten, med motiveringen att man inte vill ta ställning på så kort tid. Almega tolkar beslutet som att AD gått på deras linje och att en strejk nu inte längre är aktuell.

På Unionen anser man att beslutet öppnar för olika tolkningar. Men gör ändå bedömningen att lagda varsel inte kommer att verkställas. Därmed bryter inte någon strejk ut i morgon.

-  Beslutet är en besvikelse men  frågan om flexpension är lika viktig i dag som den var i går. Vi är trygga med att det finns andra vägar framåt. Det här är ett gupp i vägbanan, men mobiliseringen av medlemmar var inte förgäves, det gjorde att vi är starkare nu än för ett halvår sedan, säger Martin Wästfelt, som är chefsjurist på Unionen.

Parterna får nu gå tillbaka till förhandlingsbordet.

- Det är viktigt att säga att det här egentligen inte är en rättslig strid, det är en rättvisefråga som kan lösas från förhandlingsbordet utifrån den kollektiva styrka som vi har.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Vågar Unionen jobba för jämställdhet?

  Hur kan Unionen påstå sig vara ett jämställt förbund om vi samtidigt vägrar skapa en lönemodell som väger in både mjuka och hårda värden, manligt och kvinnligt och sådant som både kostar pengar och genererar pengar? Det skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare får oväntat stöd

  En av illustratörerna till Babblarna dömdes att betala miljonbelopp då han förlorade striden om sitt alster. Nu kan Unionenmedlemmen få oväntad hjälp av Svenska Tecknares styrelse för att bekosta en del av rättegångskostnaden.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Unionenmedlem förlorade Babblarna

  Unionenmedlemmen äger inte rätten till Babblarna, trots att han varit med och skapat dem. Det slår AD fast och dömer illustratören att betala 2,5 miljoner kronor i rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.